Продавачите на имоти в САЩ се разбързаха, за да не изпуснат момента

Рязкото повишение на лихвите по ипотечните кредити предизвика внезапен спад в продажбите на жилища в САЩ, а сега продавачите бързат да се включат, преди нажеженият до червено пазар да се охлади драстично.

Предлагането на жилища за продажба е скочило с 9% през миналата седмица, в сравнение със същия период преди година, сочат данни на Realtor.com. Това е най-големият годишен ръст, който компанията отчита, откакто започва да следи тези данни през 2017 г.

Имотната агенция Redfin също информира, че обявените за продажба имоти са се увеличили близо два пъти за четирите седмици до 15 май, както се случва и през същия период преди година.

“Нарастващите лихви по ипотечните кредити внесоха промени на имотния пазар и сега продавачите на имоти бързат да намерят купувач преди търсенето да отслабне още,” казва старши икономистът на Redfin Дарил Феъруедър.

Продавачите виждат ясно, че пазарът отслабва. Продажбите на имоти, за които вече има сключен договор за покупко-продажба, падат с близо 4% през април, в сравнение с март, пише CNBC. Понижението, в сравнение с април 2021 г., е над 9%, според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Този индекс следи подписаните договори за продажба, а не финализираните сделки, така че вероятно е най-навременният индикатор за това как купувачите реагират на по-високите лихви по ипотечните кредити. Продажбите на жилища падат в шести пореден месец, а темповете на продажби са най-слаби от близо десетилетие.

Продажбите на новопостроени жилища през април, които също се изчисляват чрез подписаните договори, падат с 16%, или много повече от очакваното, в сравнение с март.

Темпът на продажбите се забавя, защото лихвите по ипотечните кредити нараснаха рязко от началото на годината, като увеличението е най-голямо през април и в началото на май. Средният лихвен процент по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва стартира годината близо до 3%, докато сега е доста над 5%.

“Преди получавахме по 10 – 15 оферти за повечето къщи,” казва пред CNBC Линдзи Кац, имотен брокер в Redfin в района на Лос Анджелис. “Сега получавам по 2-3 оферти за добра къща.”

Цените на имотите нарастваха стабилно през първите две години на пандемията от COVID-19, но падащите лихви по ипотеките до голяма степен компенсираха тези увеличения.

Например: през май 2019 г. купувач, придобиващ имот за 300 000 долара с 20% начална вноска и 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент, получаваше лихва от около 4.33%. Месечната вноска по главницата и лихвата тогава е била 1 192 долара.

През 2020 г. същата тази къща е била с 5% по-скъпа, но лихвите по ипотеките паднаха до 3.41%, така че месечната вноска, всъщност, намалява до 1 119 долара.

До 2021 г. месечната вноска нараства само с около 100 долара. Този месец, когато цените са с 21% по-високи, а лихвите по ипотечните кредити нарастват до около 5.5%, месечната вноска достига 1 991 долара, или с близо 800 долара на месец повече, в сравнение с 2019 г.

Продавачите на жилища контролираха пазара допреди шест месеца, но сега отчитат много по-малко конкуренция между купувачите. Индекс на Redfin, който следи търсенето, вземайки предвид запитванията за огледи и други услуги, свързани с покупката на имот, пада с 8% на годишна база през седмицата, приключила на 15 май.

Това е най-големият спад от април 2020 г., когато пандемията почти спря покупко-продажбите на имоти.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *