Проф. Старчев: 24 май да стане национален празник

24 май е един голям празник за България. Мисля, че е време най-после да го осъзнаем това и аз съм от тези, които пледирам да стане национален празник. Това каза пред БГНЕС скулпторът проф. Валентин Старчев.

Именитият скулптор, е белязал със своите творби развитието на българското пластично изкуство от 60-те години на ХХ век до днес.

Дни преди светлия празник вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметника на св. св. Кирил и Методий пред Арт комплекс „Анел“ край Созопол. Монументът е дело на изтъкнатия монументалист.

 

На снимката: Паметникът на св. св. Кирил и Методий пред Арт комплекс „Анел“ край Созопол.

Проф. Валентин Старчев не скри пред БГНЕС, че 24 май е един любим за него празник – той е просто едно преживяване, което има още от ученическите си години. „Красив празник, голям празник, празник на нашата писменост, Кирил и Методий. Това ме вдъхнови и аз да сътворя една скулптурна композиция с образите на Кирил и Методий“, каза той и сподели, че неговите Кирил и Методий са по-различни от други произведения на тази тема у нас и в чужбина.

Професорът каза, че един път като образи ги извежда малко по-различно, защото набляга на това Кирил да има повече интелектуално излъчване, докато Методий е мъдрецът, красивият.

„И тази композиция е съчетана с много малко атрибути и елементи, много малко украси, повече чиста скулптура, скулптурни форми и съм наблегнал на цялостния образ с амбицията да има само това излъчване – на мъдростта и излъчване на ония момент на българско желание да бъдат изведени тези два образа, защото те са емблематични за България. Те са нещо, което трябва всеки българин, всяко българско дете да ги знае“, заяви той.

Проф. Валентин Старчев е автор на паметника 1300 години България, на загиналите поети в България, монументите Гълъби в японския град Осака, на Пенчо Славейков в Италия, бюст-паметника на Капитан Петко Воевода в Рим, на Васил Левски в Цариброд и др. Неговата неоиконографска „Пиета“ е емблема на творчеството му и прави силно впечатление. /БГНЕС