Чака ни периферна икономика?

Ако България съвсем скоро не започне да развива икономически модели, които да добавят стойност, тоест, не се модернизира, България няма особен шанс. Това каза Първан Симеонов, изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“, в дневният блок „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. Според него това правителство се опитва поне в тази посока ще действа.

„Аз съм много голям скептик относно успеха му, защото в България, особено когато си в коалиционно управление, реформаторско усилие трудно можеш да приложиш някакво позападняване на страната. Трудно можеш да постигнеш, някаква по-ефективна и по-модерна икономика. Защото единият ти коалиционен партньор от сутрин до вечер си говори колко страховито нещо е, че не даваме военна помощ на Украйна, а другият – от сутрин до вечер ще говори обратното и ще иска по-високи пенсии”, обясни Симеонов.

„Ако България продължи да залага на икономически модел, в който харчи неефективно, огъва се пред всеки един протест, постоянно залага на сфери с ниска добавена стойност, на сферата на услугите, предоверява се на туризма, България свръхуедрява земята си; ако България продължи да поддържа раздута администрация, ако продължи да живее в миналия век от гледна точка на използването на технологии – тази България ще бъде една периферна икономика”, коментира той.

„Когато си периферна икономика, ти си първо зависим от Изток или от Запад, не дай си Боже, както ние сме на кръстопът, постоянно се разкъсваме между това кого харесваме повече. и тази България лека-полека ще загнива, защото тя и демографски колабира, както е известно“, счита политологът.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *