Сомалия има нов президент, който бе избран от 327 души

Бившият държавен глава на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд бе избран отново за президент след окончателно гласуване, в което участваха само народните представители в страната.

Той надделя над настоящия президент Мохамед Абдалахи Мохамед, който заемаше поста от 2017 г.

В гласуването участваха само 328-те народни представители на Сомалия заради съображения за сигурност, свързани с провеждането на по-мащабен вот, като един от тях не е подал своя глас.

Сомалия има нов президент, който бе избран от 327 души

Мохамуд е получил 214 гласа, а Мохамед – 110.

Бюлетините на трима от депутатите са били невалидни.

Победата представлява завръщане на поста на Хасан Шейх Мохамуд, който бе президент на Сомалия в периода 2012 – 2017 г. преди да бъде победен от Мохамед.

Изборите, които бяха много оспорвани и стигнаха до трети кръг, бяха проведени с близо 15 месеца закъснение заради конфликти и проблеми със сигурността.

Мохамуд положи клетва малко след обявяването на окончателните резултати. Той ще заема поста в следващите четири години, информира BBC.

Гласуването вчера се провеждаше в укрепен самолетен хангар в столицата Могадишу.

Докато течеше гласуването, наблизо се чуаваха експлозии, но от полицията заявиха, че няма жертви.

Новизбраният президент ще трябва да се справя с ефекта от продължаваща в страната суша, заради която 3.5 милиона сомалийци са изложени на риск от тежък глад, според ООН.

По-голямата задача, с която Мохамуд ще се сблъска обаче, е да отнеме контрола над по-голяма част от Сомалия от Ал-Шабаб. Свързваната с Ал Кайда групировка продължава да контролира големи части от страната и често осъществява нападения в Могадишу и на други места.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.