Студенти в надпревара за проект за озеленяване на ремонтирания „Т. Каблешков“ в София

Студенти ще имат възможност да реализират иновативни еко идеи по ремонтирания бул. „Тодор Каблешков“ в София, съобщи БНР. Столичната община предлага на студенти от Лесотехническия университет да разработят проект за зелената площ на новоизградената част на бул. „Тодор Каблешков“. Едно от изискванията в проектите да се включи растителност, която най-ефективно дапречиства въздуха, да подпомага опазването на местното биоразнообразие, да елесна за поддържане и да е достъпна като цена.

Студентското състезание за озеленяване е по проект ОЗЕЛЕНЯВАНЕ ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ – INNOAIR на Столична ощина. Целта е да не се повтарят типичните декоративни видове, а да се реализират иновативни екологични идеи. Проектът ИНОЕЪР дава достъп до състезанието между студентите. „Разчитаме на студентите да покажат максималната ценност на една малка територия и да дадат пример за отговорен устойчив ландшафтен дизайн. София има нужда от такива специалисти, а софиянци – от такива вдъхновяващи примери.“ каза кмета Йорданка Фандъкова, цитирана от сайта на проекта. Журито, което ще оценява идеите на младите хора, е съставено от представители на Лесотехническия университет, на Асоциацията за развитие на София и Столичната община от дирекция „Зелени системи“ и дирекция „Транспорт“. Най-добрият проект ще получи финансиране за реализация по ремонтираната част на бул. „Тодор Каблешков“. Представянето на студентските проекти ще се състои на 9 май от 12 ч. в Лесотехническия университет. Състезанието се организира от Асоциация за развитие на София и Столична община и се провежда в рамките на проекта ИНОЕЪР, първият и единствен засега проект от България, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“. Проектът въвежда за първи път в Европа обществен транспорт при поискване, както и за първи път в София и България ниско емисионна зона, зелени коридори, мобилно приложение SofiaCoin с награди за активен транспорт. Устойчивата градска мобилност обаче има още много измерения.

Прочети още на Столица.bg: https://stolica.bg/oshte/studenti-v-nadprevara-za-proekt-za-ozelenyavane-na-remontiraniya-t-kableshkov-v-sofiya

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *