Създадоха компютър, който се задвижва от водорасли

/КРОСС/ Учени от университета в Кеймбридж във Великобритания създадоха компютър, който се задвижва от водорасли. Резултатите от изследването бяха публикувани в списанието „Energy & Environmental Science“.

Накратко специалистите сглобяват система на базата на микропроцесори ARM Cortex M0+ и биоакумулатор на щам от сладководна цианобактерия Synechocystis.

Установява се, че полученият компютър работи непрекъснато над половин година благодарение на енергията на водораслите.

Според учените в лабораторни условия батерията от водорасли може да произвежда малко количество енергия. Слабият електрически ток в резултат на фотосинтезата се прехвърля към алуминиев електрод и се използва за захранване на микропроцесора.

„Бяхме впечатлени от това колко добре системата работи за дълъг период от време – мислехме, че ще спре след няколко седмици, но тя продължи да работи“, каза авторът на изследването д-р Паоло Бомбели.

По негови думи водораслите не се нуждаят от храна, тъй като те сами създават такава в процеса на фотосинтеза. Резултатите от проучването могат да бъдат използвани при създаването на автономни устройства за интелигентни жилища, като например сензори с различно предназначение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *