Нощта на музеите във Варна

С изключително богата, разнообразна и атрактивна програма се включват днес културните институти във Варна в Европейската нощ на музеите.

С топовни салюти ще отбележи празника Военноморският музей в града. Наред с постоянната вътрешна и външна експозиция, както и кораба-музей „Дръзки“ посетителите ще имат възможност да разгледат най-новата изложба „Защитници на българските брегове“, посветена на 110-ата годишнина от Балканската война. Нощта ще бъде открита със специален топовен салют от средновековно корабно оръдие, който ще се повтаря на всеки кръгъл час. За доброто настроение ще се погрижи Представителният духов оркестър на Военноморските сили. А всеки, който иска да се научи да връзва здрави моряшки възли, може да го направи в „Училището за моряци“.

Музеят на Възраждането ще представи пред публиката новата си изложба „Символи на държавността“. Експонатите в нея са събирани на доц. д-р Людмил Георгиев. Изложбата гостува за пръв път във Варна и ще остане до 15 юни 2022 г. В музея ще бъде представена и книгата на доц. Ивета Рашева „Възрожденският анахроничен разказ за покръстителската мисия на Св.св. Кирил и Методий в България“. От 19 часа ще започнат изпълнения на хайдушки стихотворения под съпровода на гайдар.

С филм и концерт ще зарадва посетителите Градската художествена галерия. Освен постоянната експозиция на културната институция, зрителите могат да видят прожекцията „Монументално“ за големия варненски художник Стоимен Стоилов. Паралелно с това ще бъде експонирана и неговата картина „Алегория на театъра“. Посетителите на галерията могат да разгледат изложбата „Салонът на природата“ на Борис Христов и Милко Божков. Музикалният акцент на нощта ще бъде концертът “Solo Acoustic” на Ивелин Тракийски IVEL.

С ежедневието на българите през османското владичество ще се запознаят посетителите на Парк-музея „Владислав Варненчик“. Освен това могат да бъдат разгледани единствените в страната ни рицарски доспехи от епохата на кръстоносните походи, както и различни видове средновековно оръжие и снаряжение. Гостите ще могат да влязат и в мавзолея на полско-унгарския крал Владислав III Ягело, по-късно наречен Варненчик.

В Музея за нова история на Варна експонатите тази нощ експонатите ще „оживеят“. Чрез специални QR-кодове посетителите ще могат да видят как функционират печатна преса, тъкачен стан, парен локомобил; как се глади с ютия, пълна с жар; как се изработват на ръка ковашки мях, обувки, бъчва.

Етнографският музей е подготвил специално ревю за своите посетители. В него ще бъдат представени носии от лични колекции от Варненския регион.

/ТС/

 

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *