Тайният апартамент в Айфеловата кула в Париж

Гюстав Айфел дарява Париж с една от най-известните забележителности в света – Айфеловата кула.

Но Айфел иска да запази част от триумфа за себе си: на върха на кулата инженерът проектира луксозен мини-апартамент, до който достъп имат само той и най-близките му – на 285 метра височина.

Инвентарът на малкия апартамент, състоящ се от две стаи, които се сливат една в друга, контрастира с модерното строителство: Айфел иска да е уютен вътре и обзавежда апартамента с фини дървени мебели, килим и дори пиано. Стените са покрити с ориенталски тапети, украсени със скъпи маслени картини.

щ

Според френския писател Анри Жирар слуховете за частната резиденция на Айфел в Айфеловата кула скоро обикалят Франция. В книгата си La Tour Eiffel de Trois Cent Métres Жирар разказва как в офиса на Айфел пристигат десетки писма, в които знаменитости и богати парижани му предлагат „малко състояние”, за да им бъде позволено да останат в апартамента за една нощ.

Но Айфел отхвърля всяка оферта. Той не иска жилището да се превърне в туристическа атракция, прекарва време предимно сам там, като само от време на време кани семейството си и избрани гости, като американския изобретател Томас Едисън.

От 2015 г., независимо дали на Айфел му харесва или не, туристите могат да влязат в помещенията, отдавна забравени поради тяхната изключителност: мини-апартаментът е реконструиран и обзаведен точно както е бил по времето на инженера.

За това свидетелстват и три специално изработени восъчни фигури: те показват самия Айфел в разговор с Томас Едисон, който му подарява изобретения от него грамофон. Зад него стои елегантно, но тихо на заден план дъщерята на Айфел – Клер.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *