Учени настояват пред НАСА за мисия на Уран

Уран вероятно е най-странната планета в Слънчевата система. В някакъв момент от историята си той е бил изтласкан и принуден да се върти настрани. Повече от дузина пръстени го обграждат, както и около 27 луни. Атмосферата на планетата е съставена от водород, хелий и по-тежки съединения, които съществуват като ледове дълбоко в студените уранови облаци, пише National Geographic .

Но освен шепа интригуващи факти, учените знаят ужасно малко за този млечносин свят, който беше посетен за първи и единствен път от космическия кораб “Вояджър 2” през 1986 г. Но сега това е напът да се промени.

Доклад, изготвен от планетарни учени и публикуван на 19 април, препоръчва на НАСА да планира мисия до Уран, като основен приоритет през следващото десетилетие.

Голямо предимство е, че Уран, и Нептун – другият леден гигант в Слънчевата система, може да са представителни за най-разпространения тип планети в галактиката. Учените смятат, че разрешаването на мистериите на Уран, като неговите странно магнитно поле, обвита вътрешна структура и изненадващо мразовити температури, може да бъде от решаващо значение не само за разбирането на ледените гиганти в Млечния път, но и за отключване на улики за историята на нашата слънчева система.

Предложената мисия, наречена Uranus Orbiter and Probe, ще спусне малка сонда през атмосферата на планетата и ще направи подробни измервания на нейния състав. По-голям орбитален апарат, оборудван с множество научни инструменти, ще прекара години в проучването на планетарната система – на нейните пръстени и на нейните луни. Този план наподобява изключително успешната мисия на НАСА “Касини” (Cassini mission), която изследва системата на Сатурн от 2004 до 2017 г. (Сатурн е шестата планета от Слънчевата система. Има около 60 естествени спътника.)

„Възвръщаемостта от тази мисия ще бъде толкова богата, че ще засегне почти всяка област на планетарната наука“, казва планетарният астроном Хайди Хамел от Асоциацията на университетите за изследвания в астрономията (AURA).

„Уран може да е представителен за най-разпространения тип екзопланети, а ние знаем толкова малко за него, че всяко знание, което бихме получили от системата на Уран, би било безценно“, казва планетарният учен Пол Бърн от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. „Нетърпелив съм да видя тази мисия да излети!“

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *