ЦВЕТОВЕ НА ВЯРАТА – ИЗЛОЖБА НА СТРАТОС КАЛАФАТИС

ГАЛЕРИЯ СИНТЕЗИС, ФОТОСИНТЕЗИС И ПЛОВДИВСКО ФОТОГРАФСКО СРЕДИЩЕ ПРЕДСТАВЯТ

АТОН: ЦВЕТОВЕ НА ВЯРАТА
ИЗЛОЖБА НА СТРАТОС КАЛАФАТИС
Галерия Синтезис
12 май – 16 юли 2022

Откриване:
Откриване: 12 май 2022 г., 18:30 ч.
в присъствието на автора, издателя Ставрос Пецопулус и доц. Никола Лаутлиев.

Куратор:                                                                                    
Надежда Павлова

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Пловдивско фотографско средище ви канят на изложбата “Атон: Цветове на вярата” на известния гръцки фотограф Стратос Калафатис. Той посвещава години от живота си на изследването и опознаването на Атон*: неговите пейзажи, манастири, но най-вече на хората, които го обитават. В периода 2008 – 2013 г. авторът пътува до Света гора над 30 пъти и прекарва 200 дни и нощи във фотографско поклонничество, за да достигне до дълбоко разбиране на този свят на уединение и духовност.

„Планината Атон трудно се поддава на заснемане, не само защото монашеската общност отхвърля фотографията като оскверняващ акт, а и поради нуждата от продължително наблюдение за разкриване на същността й. Тя е забулена зад живописна семиотика, причудлив фолклор и непоклатими притчи за чудеса. В общата атмосфера на безмълвие и загадъчност се преплитат минало и настояще, традиция и свобода, мощ и слабост, мрак и светлина.[…] На Атон няма булеварди, а само прашни пътища, чиито криволици непременно отвеждат до изумителни места. От там започват тайнствените пътеки към манастирите, аязмите и пещерите, до малките убежища и килии на отшелниците, добрали се по собствен път до същността на живота. “- споделя Стратос Калафатис.

През поглед, който е колкото духовен, толкова и естетически, фотографиите на Калафатис успяват да предадат същността на това уникално място, неговата история и хилядолетна традиция, да опишат природата, която е останала почти недокосната и дивата красота на пейзажа. Фотографът се спира на лицата, на детайлите от ежедневието, на бавното време, на контраста между вътрешното богатство и аскетичната бедност. Тези елементи съчетани с езика на съвременната фотография, създават необичаен разказ за Атон в един изключително личен стил, верен на фотографските принципи на автора.

“Оригинален разказ за фотографско приключение, довело до разработване на уникална продукция – едновременно документална и поетична – прекрачваща далеч отвъд обичайното споделяне на преживявания […] По следите на фотографа се срещаме с духовници на различна възраст, от престарели брадати монаси с набръчкани лица, до голобради юноши, недокоснати от въздействието на времето. Образите им са запечатани с нежност, приятелство, уважение, понякога с искрена обич, както в портрета на млад мъж, държащ в ръката си златистокафява пеперуда […] Централно място в работата на Калафатис е отредено на избора на цвета, чрез въздействие върху негатива, със стремеж да се изостри ефектът на обилна светлина върху тоналностите.” –  пише френският критик Кристиан Кажол.

По време на гостуването си в галерия Синтезис,  Стратос Калафатис ще направи тур в изложбата, ще се включи в представяне на атинското издателството Агра Принт и ще води  тридневна Работилница за документална фотография във Фотосинтезис.

Изложбата „ АтонЦветове на вярата” е показвана в десетки музеи и галерии по света, между които Музея Бозар в Брюксел и Централна изложбена зала Манеж в Санкт-Петербург, а през 2021 г.  е част от програмата на Международните фотографски срещи в Пловдив.

Полуостров Атон, наричан „Автономна монашеска държава Света Гора“ е труднодостъпен планински масив в северна Гърция. В него са разположени двадесет манастира, приютяващи две до три хиляди православни монаси – гърци, българи, румънци, руснаци, сърби и хора от други националности, живеещи в усамотение. Този район, смятан за духовно средище на православието от 1054 насам, разполага с особен статут на автономия. Цивилен управител, назначен от гръцката държава, урежда административните и съдебните въпроси. Всички монаси – гърци и чужденци – имат еднакви права. Републиката е освободена от данъци и монасите не подлежат на преброяване. На посетителите се издава специален пропуск, допускат се само мъже, а присъствието на „всяко същество от женски пол“ е строго забранено. Ежегодно около 35 000 поклонници от цял свят  посещават полуострова, който е в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно и природно наследство от 1988 г. 

 

Стратос Калафатис е фотограф, куратор и преподавател. Роден в Кавала през 1966 г. Живее и работи в Солун. Той е бивш състезател по лека-атлетика от Националния отбор на Гърция. След като завършва Солунския университет “Аристотел” през 1987 г., учи фотография в Арт института във Филаделфия между 1991 и 1993 г. След завръщането си в Гърция, организира множество изложби, семинари и творчески работилници. Участва в създаването на Музея на фотографията в Солун е избран за  директор на Фотографския център на остров Скопелос в Гърция.

Негови фотографии са представени в множество самостоятелни изложби и фестивали като: Международно биенале във Венеция, Международно триенале в Тампере, Финландия, PhotoEspana в Мардид и фестивала Les Rencontres d’Arles в Арл, Франция. Автор е на четири фотокниги издадени от гръцкото издателство Agra Publications, като най-известните са Athos: The Colours of Faith (2014) и Archipelago (2017). Стратос Калафатис е представляван от престижната галерия Bernier Eliades в Атина.
Личен сайт: www.stratoskalafatis.com

Съпътстваща програма:
13 май (петък), 18:30 ч. 
Тур в изложбата със Стратос Калафатис 
(на английски език)
14 май (събота), 16:00 – 18:00 ч.
Нощ на музеите и галериите 2022
Представяне на фотокниги от издателството Агра Принт в присъствието на издателя Ставрос Пецопулус и фотографа Стратос Калафатис.
17-19 юни (петък-неделя)
Работилница за документална фотография със Стратос Калафатис
23 юни (четвъртък)
Библиотека Фотосинтезис: Отворени врати
Фокус: Тяло и душа