Чужденците ще продължат да поддържат цените на жилищата в Дубай високи

Цените на жилищата в Дубай ще се увеличават стабилно през следващите две години в резултат на търсенето от чуждестранни инвеститори, сочи анкета на Ройтерс сред анализатори. Те обаче предупреждават, че по-високите лихвени проценти и липсата на достъпни жилища може да ограничи активността.

На фона на икономическото възстановяване, предизвикано от по-високите цени на енергоносителите и съживяването на търговията и туризма, имотният пазар в Дубай преодоля дългата серия от спадове миналата година и оттогава насам поддържа положителна инерция.

Последната анкета на Ройтерс между 11 и 26 май сред 13 анализатори на имотния пазар показва медианен ръст от 7,5% на цените на жилищата в Дубай през 2022 г., което показва липса на промяна спрямо анкетата отпреди два месеца.

Пазарните настроения, подкрепени от облекчаването на мерките около коронавируса, „в комбинация с успешното домакинство на Световното изложение, отварянето на коридорите за пътуване продължават да подкрепят възстановяването на пазара“, казва Фейсал Дурани, ръководител на проучванията за Близкия изток в Knight Frank.

Правителствени данни обаче показаха, че имотният сектор на емирството е имал най-доброто си тримесечие от над десетилетие, като сделките за първото тримесечие са били на най-високото си ниво от 2010 г. насам.

Очаква се обаче ръстът на цените да се забави до 4,5% и 3,0% съответно през 2023 и 2024 г., което носи стабилност на пазара.

Това контрастира с няколко други имотни пазара, които изживяват зашеметяващи върхове.

„Това, което виждаме през последната година бе свързано по-скоро с възстановяване от пандемията. Тази година явно ще има забавяне към по-здравословен растеж“, коментира Хайдер Туяма, директор и ръководител на имотните проучвания във ValuStrat.

На въпрос какво ще движи жилищния пазар в Дубай тази и следващата година повечето от анкетираните – 11 от 13, казват търсенето от чуждестранни инвеститори. Двама са посочили местно търсене.

Тези очаквани увеличения на цените, макар и скромни, ще представляват предизвикателства за купувачите на първи жилища, тъй като се очаква лихвените проценти да се увеличат, засягайки негативно достъпността.

Пазарът в Дубай, където цените са все още доста под последния си пик от средата на 2014 г., е изправен пред няколко негативни риска, например по-високите лихвени проценти, липсата на предлагане на достъпни жилища и инфлационен натиск тази и следващата година.

Всички без един от 12 анализатори, отговорили на допълнителен въпрос, смятат, че достъпността за купувачите на първо жилище през следващите години ще се влоши.

Две трети от респондентите казват още, че наемите в Дубай, където живеят голям брой чужденци, ще бъдат по-малко достъпни през следващите две години.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *