Шишманци на протест срещу Холсим

С плакати „Парите не са по-важни от здравето“, „Шишманци не иска прах и взривове“ голяма част от жителите на селото излязоха на протест и символично затвориха пътя Шишманци – Белозем.

Те отправиха три искания: Да не се дава нова концесия на фирма „Холсим“ за добив на строителни материали, да се рекултивира старото поле, както и да се смени статута на местноста, за да се защити от бъдеща кариерна дейност.

 

„По-време на взривовете тук е ад, 6 по Рихтер, една заварка да се откачи от блока и ще стане голяма беля“, обяснява Димитър Урумов. Той заяви, че голяма част от къщите в селото вече са напукани. Много млади хора се завърнали от чужбина, инвестирали пари в нови жилища, а сега са принудени да дишат прах и търпят взривове.

Селото няма никаква полза от кариерата. Улиците са разбити, всичко отива в Раковски, разказват жителите. Те настояват да се преразгледа разрешението на Общинския съвет, което дава право за проучване на „Холсим“ на ново поле от близо 62 декара.

Кметът на селото Александър Атанасов обясни пред „Марица“, че подкрепя исканията на жителите на Шишманци. Той смята, че средствата, които постъпват в селото не са достатъчни за ремонти.

Последвайте ниПолезна ИнформацияШишманци на протест срещу кариерата: Не искаме повече взривове до селото СНИМКИНовиниИнформация

Кметът разказва, че на работна среща с „Холсим“ от фирмата са се ангажирали за рекултивация, оросяване, а камионите да спазват определената скорост.