В Народното събрание гостува изложба от детски рисунки на тема „Земята, нашето наследство и наш дом“

В Народното събрание гостува изложба от детски рисунки на тема „Земята, нашето наследство и наш дом“. Тя е подготвената от ученици от 1 до 7 клас на 122-ро основно училище „Николай Лилиев“ и е посветена на Световния ден на Земята.

Председателят на парламента Никола Минчев отбеляза при откриването на изложбата, че с картините си учениците показват красотата на нашия общ дом и подчерта, че опазването на природата, намаляването на замърсяването и стремежът към по-чисто производство трябва да е приоритет на всеки от нас. Във вашите рисунки виждаме старание, желание за опазване на Земята и обич към природните дадености на нашата Родина, посочи той. Продължавайте да напомняте на нас, възрастните, че сме длъжни да пазим нашата планета и да я превърнем в място – чисто, мирно и спокойно за всеки жител, допълни Никола Минчев. Той благодари на децата, на ръководството на училището и на преподавателите за изложбата.

Народният представител Елисавета Белобрадова посочи, че тази година се честват 60 години от основаването на 122 ОУ „Николай Лилиев“. Изложбата е част от проявите, с които се отбелязва годишнината на училището.

Директорът  на 122 ОУ Ивета Германова подчерта, че идеята за празнуването на Световния ден на Земята е тръгнала от Народното събрание, от земеделския министър Григор Василев през 1930 г. Тя е впечатлила италианския министър-председател и той се е обърнал към страните в Европа с идеята този ден да стане международен ден на Земята. Ивета Германова припомни, че през 1992 г. първият български президент Желю Желев  заедно с 30 хиляди деца подписват клетвата за опазване на Земята.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *