ДУЕНДЕ – ЗЕМЯТА МАЙКА

Петър Йорданов-Бъни и актрисите Ралица Бежан и Мариана Йотова провокират сетивата със спектакъл в Леденика и Ягодинската пещера 

„ДУЕНДЕ – ЗЕМЯТА МАЙКА“ е наименованието на този новаторски интерактивен проект, който е изграден върху текстове на поетесата Красимира Атанасова и авторската музика на Ралица Ковачева-Бежан, Мариана Йотова и Петър Йорданов–Бъни. Спектакълът включва изненадващи ритми и мелодии, записани с над 25 инструмента, красиви вокални и многогласни изпълнения, отправящи древни и съвременни послания.

„ДУЕНДЕ – ЗЕМЯТА МАЙКА“ е невиждан до момента жанр, който може да се определи като свръх театрално представление, в което всички сетива са провокирани на максимум в едно общо интерактивно преживяване. Освен музиката и поезията, проектът ще включва и завладяващата визуална мултимедийна среда с мащабни и въздействащи образи, които потапят зрителите в приказна и същевременно катарзисна атмосфера.

„ДУЕНДЕ – ЗЕМЯТА МАЙКА“ се базира на връзката на човека с природата и Вселената, с идеята за душевния катарзис в момент, в който над нас се изсипват порой от чувства и емоции и сетивата ни са изострени до болка. И именно това е  моментът, в който се раждат музиката и поезията. Ето защо, след премиерата на 28.04., представлението тръгва на лятно “пещерно турне” и негова сцена ще бъдат едни от най-популярните пещери у нас, като Леденика, Ягодинската пещера, а освен това ще има представление и в прекрасния морски град Царево. Реалната природна среда, мистиката на пещерите и изключителната им акустика, ще увеличат докрай сетивното провокативно преживяване.

 „ДУЕНДЕ – ЗЕМЯТА МАЙКА“ е авторски спектакъл на Мариана Йотова и Ралица Ковачева – Бежан.

Участват: Мариана Йотова, Ралица Ковачева – Бежан, Петър Йорданов – Бъни

Мултимедия: Петко Танчев

Костюми: Наталия Живкова

Спектакълът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на

културата на Република България по програма за създаване на нови музикални

произведения.

Ралица Ковачева-Бежан е родена в гр. София. Дипломира се в НАТФИЗ “КРЪСТЬО САРАФОВ” – специалност: Актьорско майсторство за драматичен театър при проф. Крикор Азарян, доц. Тодор Колев и Николай Поляков. 2008 г. защитава аспирантура на тема „Гласът като средство на драматичното” и получава научна степен – Доктор. Има над 40 роли в театъра, като едни от най-запомнящите се са: Валери- “Приказки от Виенската гора, Дорина-”Тартюф”, Камий – “С любовта шега не бива”, Лизи – “Човекът, който донесе дъжд”, Кристине – “Куклен Дом”, Сестрата, Жулиета, Маргарита – “Притчи за страстта” и мн.др. Лицето й е познато от множество реклами, кино и телевизионни продукции („Стъклен дом”, „Столичани в повече“,  „Къде е Маги“, руския сериал “ КУРОРТНЫЙ РОМАН“ и мн.др.) Кадифеният ѝ глас звучи в до болка познати сериали като: „Женени с деца”, „Семейство Флинтстоун”, „Две момчета и едно момиче”, „Живот след развод”, „Моите мили съседи”, „Малки, сладки лъжкини“ и др.

Мариана Йотова се дипломира в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” – специалност “Актьорство за драматичен театър”,    в класа на проф. Снежина Танковска и Андрей Баташов. Следва и завършва Магистратура в Национална музикална академия „Панчо Владигеров“- Балетна режисура – Научен ръководител хон.доц. Калина Богоева. Преди това полчава музикалното си образование първо в  Музикална школа със специалност – пиано, а след това поп и джаз пеене при доц. Алис Боварян.  Танцовата си подготовка получава в Балетно студио “Красимира Колдамова”- Специалности – “класически балет” и “модерни техники”.  Театрално образование – Средно специално образование – 22 СОУ “Г.С. Раковски”,  “Театрален профил” – Ръководител / клас: Николай Георгиев. Мариана Йотова е част от трупата на Драматичен театър-Пловдив. Сценичният и опит включва над шестдесет роли в театрални, танцови и музикални спектакли. Създава няколко авторски песни в екип с Ралица Ковачева – Бежан и една самостоятелна песен – „Думи три“.

Петър Йорданов-Бъни е известно лице на българската музикална сцена. Той е  съосновател на групата “Оратница”, с която са обиколили и прославили България на повечето континенти – от Азия до Америка. Освен с Оратница, Бъни свири в различни формации – Тъпани и гайди,  BunyVerse, Acoustic Soul, Основно ветрове, Beglika Horodeya. Работи в Народен театър “Иван Вазов” и Театър на Българската армия.