Не сервирайте сирене направо от хладилника

Сиренето  – в безбройните си разнообразни вариации, е чудо.

Опушено, гладко, кремообразно, миризливо, кристализирано, твърдо, меко…

Светът на сиренето е зашеметяващ гоблен от вкусове, текстури, консистенции и аромати. Сиренето има място в толкова много ястия и в толкова много култури. Въпреки че някои видове са по-специфични, може да се каже, че светът на сирената предлага по нещо за всеки (с изключение на веганите и тези с непоносимост към лактоза, разбира се).

Сервирате фондю от сирена, за да посрещнете гостите си? Подреждате някои специални сирена върху дървена дъска в комбинация с плодове? Не сте в настроение да готвите и поднасяте сирена с вино и крекери? Има толкова много поводи да заложите на сиренето.

Но много хора правят една голяма грешка – вадят сиренето от хладилника и го поднасят. Това е напълно грешен подход, защото, както е отбелязано във Food & Wine, сиренето трябва да се сервира на стайна температура — и, както е изяснено от много експерти, практически всички сирена трябва да бъдат извадени от хладилника най-малко един час преди сервиране.

Причината е, че студеното сирене често не притежава сложността, вкуса и нюансите, които могат да се проявят по-ясно, след като е на стайна температура.

Защо сиренето със стайна температура има по-добър вкус?

Serious Eats пояснява, че „тъй като сиренето омеква, неговите мастноразтворими ароматни съединения се усвояват по-добре от нашите вкусови рецептори“, което е друга причина, поради която вкусът и привлекателността на сирената със стайна температура са предпочитани пред студените сирена. Един от начините да направите това е да сложите тензух върху сиренето.

Food Network  отбелязва, че времето, през което се сервира сиренето, също е важно да се вземе предвид. Ако това е предястие, предназначено да нажежи небцето, тогава намерението на сиренето е много различно, отколкото ако го сервирате след основното ястие.

Въпреки че почти всички сирена трябва да бъдат сервирани на стайна температура, някои видове са по-подходящи като предястие, докато други е по-подходящо да сервирате преди или след десерт. Имайте предвид че някои сирена може да започнат „да изглеждат мазни“, което показва, че трябва да бъдат охладени отново.

Не забравяйте, че някои сирена са всичко друго, но не и евтини, така че е важно да ги сервирате правилно, за да подчертаете качеството и целостта на продукта.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *