Кризата с разходите за живот ще забави поскъпването на жилищата в Германия

Цените на жилищата в Германия ще нараснат по-бързо тази година, отколкото се смяташе преди три месеца, тъй като недостатъчното предлагане надделява над задълбочаващата се криза с разходите за живот и перспективите за по-високи лихви, показва допитване на Ройтерс.

Но произтичащото от кризата свиване на разполагаемите доходи се очаква да забави ръста на цените на имотите в идните две години.

Очакванията са цените на жилищата да нараснат със 7% тази година, сочи средната прогноза на 13 анализатори, анкетирани между 11 и 25 май. Темпът ще се забави до 3% пред 2023 г. и до 2% през 2024 г., сочат още прогнозите. В допитването през март очакванията за ръста на цените на жилищата в съответните години бяха за 6,3%, 4,5% и 2,8%.

„Цените на жилищата ще продължат да растат, макар и с по-бавен темп, тъй като по-високите лихви, повишаването на цените спрямо предишните години и по-ниските разполагаеми доходи подкопават достъпността“, коментира Карстен Бржески от ING.Очаква се Европейската централна банка да повиши лихвите си за първи път от над десет години през юли, а във вторник председателката Кристин Лагард намекна за повишение от най-малко 50 базисни пункта до края на септември.

 

Подобно на голяма част от света цените в Германия растат рязко, като инфлацията достигна най-високото си ниво от четири десетилетия през април, стимулирана от растящите цени на горивата и на енергията след нашествието на Русия в Украйна.

От 13-те анкетирани, които са отговорили на допълнителни въпроси за достъпността, всички очакват тя да се влоши както за купувачите на първо жилище, така и за наемния пазар.

10 от 13-те участници очакват значително влошаване на достъпността за купувачите на първо жилище, а четирима – за наемателите.

„Това е най-лошото от всички светове – продължаващ ръст на цените на жилищата, бърз ръст на лихвите, забавяне на строителството заради недостиг на квалифицирана работна ръка, намалена покупателна способност заради инфлацията“, коментира Тимо Клейн от S&P Global.

Клейн очаква също наемите да нарастват, стимулирани от намалената строителна дейност, тъй като собствениците на имоти се опитват да отговорят на инфлацията и допълнителното търсене от украински бежанци.

На въпрос с колко ЕЦБ трябва да повиши депозитната си лихва, която в момента е 0,50%, за да охлади значително дейността на жилищния пазар, средният отговор е 1% – ниво, което не се очаква преди 2024 г., според друго допитване на Ройтерс.

Но един от анкетираните, Марко Вагнер, старши икономист в Commerzbank, е посочил ниво от 0%, което според прогнозите ще бъде достигнато до края на септември.

„Всяко повишение на лихвите ще допринесе за забавяне на ръста на цените“, счита той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *