Нов шок! Черешите удариха 35 лв.

Нов шок на пазарите. След краставиците по 6 лв. и олиото по 9-10 лв., сега изненадата дойде с черешите. На столичните пазари в момента те се продават за 35 лева за килограм.

На прага на активния сезон на черешите в Кюстендилско, местните производители вече забелязват някои проблеми. Един от тях е свързан с липсата на опрашване на част от цветовете по дърветата, а това означава и проблеми с реколтата, съобщи Нова тв.

Не навсякъде обаче това е така. Цената според кюстендилските производители ще се намали тогава, когато масовата кюстендилска череша излезе на пазара.

Освен късните слани тази година, дъждът и вятърът са ограничили много от пчелите, а оттам и опрашването на дърветата. В черешовите насаждения на Валери Чавдаров реколтата изглежда добра, но според него проблемите за производителите тепърва предстоят. „Както всяка година се надяваме на повишение на цените, но в сравнение със скъпите торове и препарати тази година себестойността е по-висока, но дали ще може да се реализира на такава цена е трудно да се каже”, казва той.

Сметките на черешопроизводителите показват, че цената, на която плодът трябва да се продава на едро от кюстендилските градини, е около 5 лева.

„И да искаме да вземем такава цена от порядъка на 4-5 лева на едро, едва ли хората ще могат да си го позволят на фона на всичко, което поскъпна. Какво остава да дават по 5 лева за килограм череши? Но все пак цената ще бъде по-висока спрямо миналата година”, коментира Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил.

 

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *