Потребителски кредит – плюсове и минуси

Съвременният начин на живот, съчетан с настъпващата финансова криза заради коронавирусната пандемия, превърна потребителския кредит в често срещано явление. Ако преди беше достатъчно да спестяваме, за да направим някоя по-голяма покупка или основен ремонт, сега това е различно. Така днес много хора са принудени да живеят не от заплата до заплата, а от една дата на погасяване на заема до друга.

Потребителският кредит е практически най-разпространеният тип кредит и е създаден за покриването на определени нужди като неочаквани разходи за дома, ремонт, погасяване на други задължения и т.н. Този заем е подходящ, когато нуждата от пари е належаща, но не изключително спешна, тъй като тегленето на подобен кредит (особено за по-голяма сума) понякога отнема известно време.

Преди обаче да пристъпите към търсене на най-изгодния кредит, е важно да сте запознати с неговите предимства и недостатъци. Препоръчително е да гледате на кредита като на временно решение и да не го превръщате в навик, защото лесно можете да попаднете в дългова спирала, от която трудно ще излезете.

istock
istock

Плюсове на потребителския кредит

 

– Преференциални условия за определени групи потребители и при определен размер доходи;

– Подходящ е за еднократни, относително високи разходи, например ремонт, лечение, годишна такса за обучение, нова кола и други;

– Може да бъде използван за плащане на стоки и услуги в брой или чрез превод;

– Годишните такси и ГПР са относително по-ниски.

Минуси на потребителския кредит

– Не може да се револвира – усвоена веднъж, сумата не може да бъде използвана отново;

– Може да се изискват поръчители и различни документи;

– Понякога максималната сума, за която можете да бъдете одобрени, е недостатъчна;

– Не вие определяте каква част от кредита да покривате. Той се погасява при предварително определен от банката погасителен план – с равни или намаляващи вноски.

Istock

Видове потребителски кредит

 

По своята същност потребителските кредити могат да бъдат краткосрочни (бързи кредити до 500-700 лв. или на вноски от 1000 до 3000 лв.), средносрочни (за срок от 1 до 5–7 години) и дългосрочни (за период от 5 до 20 и повече години).

Потребителските кредити се отпускат на физически лица и, ако кандидатствате за такъв кредит, никой не изисква от вас да посочите точно за какво ще използвате сумата. Стандартните кредити са средносрочни. Този вид заеми се отпускат най-често от банките и, за да кандидатствате за такъв кредит, условието е да сте на постоянен трудов договор, да имате прилични доходи и да представите определени документи.

Размерът на сумата, която може да ви бъде отпусната при средносрочните кредити, е относително голям (в зависимост от условията на банката от 1000 до 10–20 000 или повече). Плюсът тук е, че времето за изплащане е по-голямо, а лихвите са малко по-ниски в сравнение с краткосрочните микрокредити. Заемът може да бъде усвоен както наведнъж, така и на траншове.

istock
istock

Към потребителските кредити, освен бързите кредити, спадат още овърдрафтът, революиращият кредит и диспозиционният кредит:

 

– Овърдрафт най-просто казано означава „над чертата”. Това е кредит, който банката ви предоставя почти автоматично, ако заплатата ви се превежда през банката или имате депозит в нея. Обикновено банките предлагат възможност да се възползвате от определена сума пари над заплатата, която получавате, но от вас зависи дали ще използвате овърдрафта или не. Ако го използвате, върху сумата, която сте използвали ви се начислява лихва, която е по-висока от лихвата по кредитните карти.

– Революиращ кредит е заем, който също като овърдрафта е много удобен, ако парите, които получавате като заплата редовно не ви достигат. Донякъде по предназначение прилича на бързите кредити, но вместо да теглите бърз заем през няколко месеца, просто трябва в рамките на месеца да изпълните условията по кредита (да погасите главницата и лихвите) и кредитът ви автоматично се възобновява. С други думи, ако не пропускате вноски, винаги ще имате малко допълнителни пари под ръка, ако ви потрябват.

– Диспозиционният потребителски кредит представлява чисто и просто кредитна карта. Ако имате такава карта, би трябвало да сте наясно как се оперира с нея. Щом изразходвате пари от картата, трябва да изпълнявате условията по кредита и да погасявате месечните си задължения по нея (вноски и главница).

Потребителски кредит на практика може да получите във всяка една българска банка. Тези заеми се предлагат и от небанкови кредитни институции, но техните предложения обикновено попадат в графата „бързи кредити“, за чиито особености вече сме говорили.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *