Почетна „Златна палма“ за Форест Уитакър в Кан

Форест Уитакър ще получи почетната награда „Златна палма“ на тазгодишния филмов фестивал в Кан.

За 60-годишният актьор, удостояването с престижната награда на предстоящия спектакъл, който ще се състои от 17 до 28 май, е „невероятна чест“.

Той каза: „Преди тридесет и четири години, моето първо посещение в Кан промени живота ми и ме увери, че съм взел правилното решение да се посветя на разкриването на човешките взаимоотношения чрез филмовото изкуство.

„Винаги е привилегия да се връщам на този красив фестивал, за да показвам собствените си творби, и да бъда вдъхновен от много от най-големите световни артисти – и е невероятна чест да бъда почетен в рамките на значимата 75-та годишнина на фестивала.“

Почетната Златна палма се присъжда на онези звезди, чиято артистична кариера е съчетана с хуманитарните им ангажименти.

Предишните победители са Клинт Истууд, Джоди Фостър и Джейн Фонда.

Пиер Лескюр, президент на фестивала в Кан, добави: „Традиция е фестивалът в Кан да почита онези, които творят неговата история и Форест Уитакър е един от тях.

„Той е този млад актьор, когото Клинт Истууд разкри в „Птица“, и този човек, който разширява погледа си към света, за да го предложи на тези, които страдат и на тези, които се борят.

„Всички почести са за Уитакър. Тази Златна палма е жест на благодарност към него от света на киното.“

Уитакър спечели наградата за най-добър актьор на филмовия фестивал в Кан през 1988 г. за ролята си на музиканта Чарли „Бърд“ Паркър във филма на Истууд от 1988 г. „Птица“.

Звездата е известна и с участието си във филмите „Добро утро, Виетнам“, „Черната пантера“, „Икономът“, „Паник стая“, а за ролята си в „Последният крал на Шотландия“, спечели Оскар за най-добър актьор. /БГНЕС