Реплики на Варненското златно съкровище представя изложба в НС

Реплики на предмети от Варненското златно съкровище, както и снимки и информация за находките, са представени в изложбата „50 години Златна Варна“. Експозицията беше открита на 11 май 2022 г. от председателя на Народното събрание Никола Минчев. Тя е посветена на 50-та годишнина от откриването на Варненския енеолитен некропол.

Варненското златно съкровище е символ на Варна и на България пред света, които трябва да популяризираме не само в страната, но и в чужбина, отбеляза председателят на парламента Никола Минчев. Той посочи, че Варненският енеолитен некропол е сред доказателствата за хилядолетната култура по нашите земи и за богатото ни културно-историческо наследство.

Откриването на съкровището в района на Варненското езеро дава начало на археологическите проучвания на Варненския енеолитен некропол, който обръща представите за древните общества и хвърля светлина върху най-древната европейска протоцивилизация, наречена „Култура Варна“ (4600-4300г.пр.Хр.), посочи председателят на Народното събрание. Никола Минчев подчерта, че откритите златни предмети са над 3000, а общото им тегло надвишава 6 кг. Според изследователи Варненският енеолитен некропол илюстрира може би първите етапи от зараждането на класово общество, което го превръща в свидетелство за появата на първата праисторическа цивилизация в Европа, а вероятно и в целия свят, добави той.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев благодари на народните представители от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на „Продължаваме промяната“ за подкрепата им за инициативата на Община Варна и Регионалния исторически музей в града изложбата да бъде представена в българския парламент. На нейното откриване присъстваха заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова и Кристиан Вигенин, народни представители от различни парламентарни групи, заместник-кметът на Варна Коста Базитов, журналисти и гости на институцията.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *