Намерените в Родопите мечета бяха върнати в природата

Министерството на околната среда и водите, Фондация „Четири лапи“ и природозащитната организация WWF днес върнаха в природата трите мечета, които бяха намерени през юни миналата година изоставени в Родопите.

През лятото на 2021 г. Хуба, Вихър и Горан бяха открити от екипа на РИОСВ – Смолян стресирани, уплашени и без майка, като за кратко бяха в „Парка за мечки“ в Белица. До вчера те бяха настанени в гръцкия център „Арктурос“, в който има условия за реадаптация на животните и последващото им връщане в природата.

След обстоен преглед в събота специалистите в „Арктурос“ установиха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, за да се върнат обратно в природата. Мечетата бяха транспортирани със специализирани автомобили и с подкрепата на специалисти от фондация „Четири лапи“.

Експерти от гръцка и българска страна съвместно определиха подходящо за връщане място в Национален парк „Централен Балкан“, което  отговаря напълно на необходимите характеристики. Трите мечета са със специални нашийници, чрез които експертите от WWF ще могат да осъществяват наблюдение, но ще се намесват само в краен случай – ако възникнат съмнения за здравословното им състояние или ако се появят признаци за проблемно поведение. Експертите имат готовност за редовни посещения на терен, за поставяне и проверка на фотокапани за наблюдение, както и за повторно залавяне на мечетата при нужда.

„Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се адаптират бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат здрави. В Министерство на околната среда и водите обсъждаме възможността за създаване на Спасителен център за големи диви бозайници, защото у нас такъв все още няма. Продължаваме да работим за подобряване на политиките за опазване на мечките, като засилваме контрола върху бракониерството и подобряваме методите за компенсиране на земеделските производители, които са били ощетени от набези на мечки“, каза днес министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на акцията в парк „Централен Балкан“.

Димитър Иванов – директор на парка в Белица, управляван от „Четири лапи“, изрази тревога от това, че в последните десет години все по-често ставаме свидетели на мечета сираци. Причините почти винаги са свързани с пряката човешка дейност – бракониерство, намаляване на хабитата, навлизане в териториите на мечката.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *