Антоний Гълъбов: Инфлацията е два пъти по-висока от средната в ЕС

„Няма управленска програма на правителството. Имаме едно споразумение, което е меморандум за намерение, това не е коалиционно споразумение и няма управленска програма“. Това каза в интервю за БГНЕС политологът доц. д-р Антоний Гълъбов.

Имаме изключително некомпетентно и рисково поведение от страна на управляващото мнозинство, тъй като въвеждането на еврото е стратегически въпрос за България.

Управляващата коалиция си позволи да даде шум в тази тема с плана за техническата подготовка за въвеждане на еврото. От това се възползва веднага както партия „Възраждане“, така и конституиращата се в момента партия „Български възход“. Управляващото мнозинство подцени значението на тази тема, подцени съществуващите отношения в обществото, и в момента сме на път да превърнем присъединяването към еврозоната в тема, по която да имаме остро конфронтиране в обществото. Негативните последици от това са очевидни. От една страна това ще позволи на „Възраждане“ и евентуално на „Български възход“ да се позиционират като национални изразители на теза срещу еврозоната. От друга страна нямаме консолидирано усилие за това на българските граждани да бъде обяснено ясно какво означава това, така че имаме опасно поведение от страна на управляващите, които са готови да създадат проблем по отношение на стратегическия интерес на България. Това не е само по отношение на еврозоната, същото се случва по отношение на много други въпроси. Но приемането на еврото, присъединяването на България към еврозоната, е от стратегически интерес за страната и некомпетентното поведение на управляващите е на път да компрометира тази тема“, коментира Гълъбов.

Политологът разясни за онези български граждани, които са против еврото, следното: „Най-важното е да започнем, да подредим самите въпроси един след друг. През 1997 година България влезе във Валутен борд. Валутният борд по същество обвърза българския лев в началото с германската марка, след това с еврото. Практически ние сме в оптиката на еврозоната от много време. Стабилността на българския лев е в огромна степен в резултат на това, така че тук не става дума за присъединяване към непозната среда, преминаване към валута, която не ни е позната. Нищо подобно. Стабилизирането на българската финансова система премина през тази твърда финансова дисциплина, която ни наложи т.нар. Валутен борд, така че и в момента българският лев е гарантиран и осигуряван през еврото. Така, че тук не става дума за това, което се опитват да представят противниците на еврото, че става дума за загуба на суверенитет, че става дума за загуба на идентичност, че става дума за загуба на българска независимост. Изобщо не става дума за това. Става дума за това да започнем да се възползваме пълноценно от предимствата, които трябва да има при европейска валута, при положение, че ние вече повече от 25 години се намираме в режим на пряка обвързаност с тази валута“, добави Гълъбов.

По темата за Украйна той смята, че от самото начало нямаме ясна позиция. „Имахме една декларация на Народното събрание, която беше резултат на усилия от страна на опозицията, не на управляващото мнозинство. Очевидно е, че в самия състав на управляващата коалиция има политически формации, които не желаят да бъде заета ясна позиция спрямо Руската федерация. Отварям една скоба – няма Русия, много моля, такава държава няма от 1917 година, има Руска федерация. Руската федерация е нещо различно, както се разбира от самото ѝ име. Така, че много важно е да се разбере, че начинът, по който България се позиционира спрямо подобни важни теми, които обединиха както НАТО, така и Европейския съюз, е също толкова важен стратегически въпрос, тъй като показва къде се намираме. Колебливата, двусмислена позиция в декларациите на Народното събрание, в действията на правителството, определено не ни поставят сред страните, които автентично и енергично са готови да развиват и двата съюза, в които сме. Тук имам предвид, разбира се, не само темата за предоставяне на военна помощ, тук имам предвид цялостното поведение спрямо тази ситуация. България е бойно поле на руската пропагандна агресия. Българското правителство няма инструментариум за противодействие на това. И в това отношение България се превръща в някаква буферна зона, в която формално сме част от НАТО и от Европейския съюз, но реално нито сме в състояние да санкционираме руските олигарси на българска територия, нито сме в състояние да водим ефективна борба срещу пропагандната агресия на Руската федерация. Така, че изводите са по-скоро неприятни и предизвикването на проблем, свързан с украинските бежанци, е просто поредното доказателство за липсата на цялостна политика, подчерта Гълъбов.

На въпроса къде е решението за вътрешното и външното нестабилно управление, доц. Гълъбов посочи, че това е зависело на първо място от начина, по който е била съставена тази коалиция. „След това от начина, по който бяха разпределени секторите в изпълнителната власт. След това от начина, по който беше организирана работата на Народното събрание. Така, че всички тези предпоставки започнаха да дават видимите си дефекти, именно в условията на тази множествена криза, в която се намира управлението. Не е вярно това, че инфлацията влиза само отвън. Това е лъжа. Инфлацията в България е два пъти по-висока от средната инфлация в Европейския съюз. Не е вярно това, че инфлацията е резултат на войната. Вярно е, че голяма част, според някои икономисти около една трета, според мен повече, от инфлационния натиск в България е генериран от действията в правителството. Рискът от навлизане в инфлационна спирала, който беше маркиран от заместника на управителя на Българската народна банка преди няколко дни, е напълно реален, така че в това отношение няма да успеем да излезем от това състояние, самозалъгвайки се, че инфлацията е само външен проблем, че тя е световен проблем, че международното положение е такова и затова инфлацията у нас е такава. Не е така и е време най-после нещата да бъдат наричани с истинските им имена, както и това, че няма антикризисни мерки. Това са мерките, които залягат и ще залегнат в актуализацията на бюджета. Правителството и управляващото мнозинство отказаха да приемат и да приложат антикризисни мерки. Така, че ако оставим настрана абсурдната ситуация да имаме трети бюджет за тази година, всъщност имаме отказ от управление. Това трябва да се разбере много ясно. От тази гледна точка, ако тази коалиция продължава и има намерение да продължи да управлява, тези хора трябва да седнат много сериозно да се разберат помежду си, да излязат с една много ясна позиция реално какво точно искат да направят и да се опитат да преодолеят риска, който генерират самите те по отношение на развитието на България, категоричен е Гълъбов. /БГНЕС

………………..

Доц. Антоний Гълъбов, социолог.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *