Атанас Зафиров: Предстои индексация на пенсиите, която е безпрецедентна

/КРОСС/ „От известно време колегите от “Има такъв народ“ даваха подобни сигнали. Те се изразяваха в редица гласувания, поведение в зала, декларации. По-скоро съм изненадан от повода и времето, в което беше направено това, а именно заради пари и постове.

Сега предстои и актуализация на бюджета, което е изключително важно за всеки български гражданин.“ Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на Euronews. Той допълни, че бюджетът е една хомогенна структура, затова няма как да се гласува перо по перо. „Бюджета или го подкрепяш, или не“, посочи той.

По думите на социалиста в момента водещо трябва да бъде националната отговорност, както и самосъзнанието във всеки един народен представител, че представлява целия български народ.  „Интересите на всеки един от тях трябва да отговарят на българските пенсионери, на семействата, които трябва да получат данъчни облекчения, на бизнеса, който трябва да получи компенсации, на хората, които трябва да усетят подкрепа срещу растящата инфлация под формата на намалени данъчни ставки.

Ние се обръщаме към всички народни представители и разчитаме на тяхната отговорност и тяхната съвест. Нещата, които трябва да се приемат с актуализацията на бюджета, са жизнено важни за България“, категоричен бе Атанас Зафиров.

Той обясни, че следващото важно нещо, което трябва да се случи след актуализацията на бюджета, е промяната в някои закони, за да може да влезе в сила Планът за възстановяване и устойчивост. Също така и съдебната реформа. „Ние смятаме, и че кандидатурата на Бойко Рашков за КПКОНПИ е подходяща и ще я подкрепим“, каза още той.

Зафиров смята, че управление на малцинството е трудно, но в този момент това е правилният начин. „Предсрочни избори в момента ще хвърлят страната в хаос, ще я оставят без работещо правителство, без функциониращ парламент, а нас ни чакат тежки изпитания“, заяви заместник-председателят на БСП.

„КЕВР определи по-ниски цени на газа за следващите месеци, тоест сме свидетели, че предприетите стъпки, т.нар. диверсификация, към която се стремим от години, може да бъде работеща“, обясни Зафиров по темата с газа и допълни: „Нашата позиция на БСП, е че преговорите с “Газпром“ не биваше да бъдат прекратявани.

Тази позиция става и все по-отчетлива в Европа. Категорично искаме да подновим преговорите, защото трябва да се търси българският национален интерес“, категоричен е социалистът и добави, че евтиният газ е полезен за българската икономика и за хората.

Той отчете и някои положителни тенденции, които се наблюдават последните дни в страната: „Българската индустрия бележи невиждан възход, българската енергетика генерира милиарди, които предстои да бъдат разпределени към едни от най-уязвимите части на българското общество.

Предстои индексация на пенсиите, която е безпрецедентна, предстои актуализация на най-социалния бюджет. Голямата картина показва, че макар и трудно, България върви в правилната посока“, заключи Атанас Зафиров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *