Богомил Николов: Xората се обръщат към заместители на основни продукти

/КРОСС/  Дефицитът на стоки не ни е основната тема, а по-скоро цените. Това каза Богомил Николов от „Активни потребители“ в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Процентът на храните в портфейла на по-бедните хора у нас е голям и всяко едно увеличение се усеща много по-болезнено, заяви той. Поради тази причина хората се обръщат към заместители на повечето основни продукти. Те се прилагат там, където контролът не е достатъчно добър, подчерта Богомил Николов.

„Имахме редица разследвания, с които разкриваме най-различни злоупотреби – млякото в сиренето, палмовото масло, майонезата без яйца и т.н. Тези практики са един вид огледало – ако има достатъчно ефективен контрол, производителите ще опитат нещо друго, например намаляване на грамажите и разфасовките“, коментира Николов.

Николов обясни, че у нас се наблюдава т.нар. „шринкфлация“ – привидно запазване на цената за сметка на количеството на даден продукт или услуга. „Например масово в автомивките на самообслужване в София намалиха времето, в което получавате вода. Това НСИ няма как да го отрази, но това е реална шринкфлация – цената е същата, но вие вече трябва да сложите не четири, а пет монети. Най-лесно това може да се види при грамажа на хляба“, поясни той.

Нараства и изкушението да се купуват т.нар. „ментета“. Интернет дава огромна възможност за такова нещо. Когато човек види, че дадена тока, която използва, се е увеличила с 15-20%, той се изкушава да купи заместител и има много рискове. „Ако си купите фалшиво лекарство по интернет, може буквално да се самоубиете.

Алкохол – преди 15-20 години имаше редовни случаи в новините за хора, натровени с метилов алкохол. Козметиката – когато е фалшива, може да ви причини множество поражения. След това са електроуредите и батериите. Дори в България миналата година имахме два случая на запалени електрически одеяла, от по евтините, които предизвикаха пожари“, коментира Богомил Николов.

Той призова хората да са изключително внимателни с онлайн поръчките от страни извън Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *