Бум на фалшив алкохол по магазини и ресторанти у нас заради кризата

Има бум на фалшивия алкохол по магазини и ресторанти заради ръста на цените и кризата, породена от войната в Украйна. Това заяви изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов. Все повече са жалбите и от опасна козметика и лекарства, които се пласират на българския пазар, заяви той.

По думите му скокът на цените променя пазара, и то в негативна посока. “Единият риск, който възниква, е влошаване на качеството на продуктите, с които сме свикнали. Другият риск е от намаляване на грамажите. Свикнали сме със солети 200 грама, но от един момент нататък се предлагат 180 грама. Третият риск, който е във фокуса на нашето внимание като асоциация  – това е склонността да се предлагат заместители, ментета, фалшиви продукти”, обобщи Богомил Николов.

Отровите

Най-често тези заплахи са в интернет търговията. Сега обаче излиза на дневен ред, особено и в навечерието на летния сезон – фалшивият алкохол. Случаят с натровени и починали в Якоруда, пили от продукцията на Тайфи, все още не е избледнял. Според „Активни потребители“ обичайният риск е по хотелите, които го предлагат в пакета за почивка ол инклузив. Сервират в неограничени количества българска пиячка, която често се произвежда в гаражи, като се бърка спирт и есенции. Миналата година имаше случай с уиски „Джони уокър“ за 7 лева бутилката. Фалшифицират се всякакви марки и напитки, единствената разлика е в есенцията.

При фалшивите лекарства е още по-страшно, защото са много трудни за разпознаване. Трябва да сме внимателни, най-вече когато ги търсим по интернет, съветват от асоциацията. “В редовните аптеки много трудно, да не кажа  почти невъзможно, е да пробие фалшификат на лекарство. В интернет е много лесно да попаднем на такова нещо”, предупреди Николов.

Случаи

При козметиката също може да има най-различни рискове за здравето от химикали и вещества, които се ползват в тези продукти. Затова хората трябва да са много внимателни при изкушаващо ниски цени. Преди година възрастна жена получи алергичен шок и обрив при ползване на известна марка крем срещу изгаряне. Доставчик  внесъл изостанали количества от продукта от Гърция  и със сменен етикет с нов срок на годност ги предложил в български магазини, разказа тогава  потърпевшата.

Уреди

Друга група продукти, които са изключително опасни  – това са електрическите уреди и стоки, каза Богомил Николов.

„В България през последните 6 месеца имаше два случая с електрически одеяла. При единия се запали цял апартамент в Русе. При другия щетите от горящото одеяло бяха малко по-малки. Но човек може да се убие с такъв дефектен уред“, предупреди пред Телеграф шефът на потребителската организация.

Опасни са и менте батериите. Ако си купим неоригинална литиева батерия на двойно по-ниска цена, тя може буквално да гръмне. Такива случаи също има много по света. Затова трябва да сме много предпазливи. Всякакви електроуреди, които са на нереално ниска цена, може да са опасни. Най-вероятно са фалшиви, посъветва още той.

“Европейската система за уведомяване за опасни стоки има хиляди, хиляди продукти. Обаче когато един продукт бъде обявен за опасен, да кажем от контролния орган във Франция, той издава заповед за забрана. Големият риск е, че има остатъчни количества някъде по складове, по магазини, насам-натам, и търговците обикновено търсят реализация на друго място”, алармира Николов.

Съвети от Активни потребители: Нереално ниската цена – знак за опасност

Хората трябва да изострят вниманието си първо, ако цената е нереално ниска. Второ от типа търговец – сайтове от Китай и от други краища на света могат да ни вкарат в големи  неприятности.  Предлагат се имитации на известни марки или съвместим заместител.

Примерно батерията не имитира марката на оригиналната, но е съвместима с нашето устройство, за което ще я ползваме. Но тя е абсолютно некачествена и може да ни запали, разказаха от „Активни потребители“. Има още признаци, които предупреждават за опасност.

Примерно търговците на фалшиви продукти използват много по-агресивен маркетинг. Те ни търсят  с агресивни кампании в социални мрежи. Вместо  ние да ги потърсим, те ни намират и ни показват голямо изкушение. Или ни припират със срок. Казват, че това струва евтино, но само за няколко дни. По този начин човек няма време да мисли и сравни.

Митниците ги ловят на минута

Митниците ловят ментета буквално през броени минути всеки ден. Само преди няколко дни бяха спипани над 1300 литра етилов алкохол без документи във Варна. Алкохолът с мирис на ракия бил открит в частен имот в района на Долни чифлик, където  е съхраняван в 11 пластмасови бидона с голям обем и пълни в различна степен.

В рамките на проверката ползвателите на имота не са могли да предоставят изискуемите документи.

Дрехи менте, които имитират известни марки като Адида, Версаче, Келвин Клайн и т.н., също бяха изловени преди дни на Дунав мост 2. Общата бройка на неистинските стоки е 18 935. Сред тях са били дрехи, чанти и маратонки. Те били скрити във влекач, който по документи пътувал от Турция за Нидерландия.

720 бутилки алкохол от известни марки с валиден български акцизен бандерол също беше хванат на митницата в Русе.