Ваня Григорова: Мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата.

/КРОСС/ Есента наистина се очертава тежка, особено с увеличаването на цените на електроенергията и парното. Това каза икономистът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова в студиото на „Събуди се“.

Според нея мерките на властта няма да намалят натиска върху домакинствата. „Пакетът от мерки, насочен към домакинствата, е 2 млрд. лв. 3/4 от тях са за пенсии. Едва 500 млн. трябва да намалят натиска върху домакинските бюджети. Очевидно е, че това не може да се случи“, категорична е тя. 

Икономистът коментира и актуализацията на бюджета. „Самият факт, че в актуализацията не се предвижда увеличение на минималната работна заплата се опасявам, че означава, че няма да подкрепим този бюджет“, категорична е Григорова.

Замразяването на минималната работна заплата според нея означава замразяване и на редица други заплати, свързани с нея. „Българското правителство смята, че българските работници трябва да платят цената за геополитическите им решения. Няма как да подкрепим подобно поведение“, допълни икономистът.

Икономистът не очаква намаление на цената на хляба. За постоянно нарастващата цена на горивата по бензиностанциите Григорова заяви, че пазарите просто реагират на намеренията на политиците. „Категорично може да се очаква, че цените ще растат, въпреки ембаргото. Самият факт, че се въвеждат допълнителни санкции, плаши пазара“, посочи тя.

Григорова коментира прогноза на БАН за 50% увеличение на цените на плодовете и зеленчуците през есента. „Много по-нагоре могат да стигнат цените. Не знам дали ще се сбъдне прогнозата на БАН, но има сериозен риск от увеличение. През лятото ще има запазване“, коментира икономистът.

Относно протеста на работодателите в края на май тя заяви: „Ние ги подкрепихме, когато поискаха компенсации, а сега разбираме, че ръкопляскат на правителството за неувеличението на минималната работна заплата. За мен те не заслужават повече подкрепа“, заяви Григорова.

Има значителен риск от продоволствена криза, смята Григорова. Основен проблем, освен газът, горивата, са и торовете. Производителите на торове в ЕС трябва да заплащат квоти като за въглищната индустрия. „Поради това голяма част от мощностите в България вече не произвеждат торове и ние разчитаме само на внос. САЩ, които най-много настояват за санкции върху Русия, изключиха торовете от обхвата на санкциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *