Вицепрезидентът: Образование и култура са равни на просперитет

КРОСС Ако пренебрегнем днес образованието и културата, утре последствията ще бъдат големи. Образованието и културата са равнозначни на просперитет. В този дух трябва да възпитаваме поколенията. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч  първа конференция по френски език „Предизвикателствата пред езиковото разнообразие в Европа в дигиталната ера и мястото на френския език в България“. Форумът се организира от Френския институт в България и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Конференцията е част от програмата на френското председателство на Съвета на Европейския съюз. Илияна Йотова изтъкна тежките проблеми по време на председателството и поздрави Париж, че въпреки кризите е поставил като приоритет образованието и културата.

„Езикът е идентичност, суверенитет, история и бъдеще. В голямото европейско семейство изповядваме общи ценности, но това семейство е богато, точно защото сме различни. Всеки със своя образ, неизменна част от който е езикът“, заяви вицепрезидентът.

В приветствието си Йотова подчерта дългата традиция на франкофонията в България още от времето на Възраждането. Вицепрезидентът сподели за срещата си през 2021 г. в Париж с генералния секретар на Международната организация на Франкофонията Луиз Мушикивабо, която изтъкна достойното място на страната ни в организацията. Миналата година бяха отбелязани 30 години от членството на България.

Йотова поздрави ръководството на Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, която определи като еманация на езиковите гимназии в страната. Вицепрезидентът изтъкна високото ниво на езиково обучение в България и благодари на учителите.

По-рано Илияна Йотова проведе среща с кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, на която беше обсъдена необходимостта от по-голямо внимание от централната власт към местната и по-активна съвместна дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *