Вторият мандат на Тръмп и краят на Запада

Нека да си представим малко напред събитията в Америка и да пренебрегнем факта, че демократите най-вероятно ще загубят контрола над Камарата на представителите – може би и по грандиозен начин – и председателката на парламента Нанси Пелоси ще се оттегли в Калифорния. Републиканската партия до голяма степен все още е заложник на Доналд Тръмп и всичко сочи, че той може да унищожи нечия кариера с един-единствен туит, довеждайки до поражение дори най-успешния законодател на междинните избори.

Нека се върнем малко по-напред. В някакъв момент през есента на 2023 г. президентът Джо Байдън вероятно ще обяви, че няма да се кандидатира отново за президентския пост – това се счита за повече или по-малко неизбежно развитие на събитията. Всички във Вашингтон са съгласни, че той работи на две скорости, когато се очакваше да работи на четири, а би трябвало да работи на шест. Като се замислите за факта, че ако бъде преизбран, ще бъде на 86 години, когато напусне Белия дом (доста над 77-те години на Роналд Рейгън), оттеглянето му изглежда още по-неизбежно. При нормални обстоятелства вицепрезидентът би бил най-добрият кандидат, който да тръгне по неговите стъпки, но Камала Харис не успя да убеди никого, че има нужните качества, така че никой не се отнася сериозно към нейната кандидатура.

И тогава се появява отново Тръмп като реална кандидатура. Той също не е тийнейджър (76). Но има безкрайна притегателна аура за много голяма част от американското общество. Освен това има неутолимата амбиция и стремеж да се кандидатира отново за президент. Последователите му изобщо не се интересуват от антиинституционалното му поведение и от това дали е бил близо до това да доведе Америка до гражданска война. Те не се интересуват от нито един от тези факти. Те вярват в собствената си „истина“ и смятат, че всеки друг възглед за нещата е плод на конспирация от страна на „системата“.

Перспективата за преизбирането му плаши много хора, както в САЩ, така и в Европа. Един втори мандат на Тръмп ще го накара да се чувства напълно свободен и той няма да се поколебае да направи каквото и да било, независимо колко еретично или „лудо“ е то. Всички уверености за хода на евроатлантическите отношения или западната политика спрямо Русия ще се сринат за една нощ. Това е въпрос, от който всички се страхуват и се опитват да го избутат настрана като тема за обсъждане, за да не натоварват атмосферата по време на дипломатическите разговори.

Бившият германски канцлер Ангела Меркел заяви, че преизбирането на Тръмп през 2024 г. би било равносилно на край на Запада. Това със сигурност би означавало края на Запада такъв, какъвто го познаваме. Вътрешнополитическите събития в Съединените щати ще бъдат решаващи.

–––––––––––––––––

Алексис Папахелас, „Катимерини”

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *