Газът може пак да поскъпне през август

През август цената на синьото гориво отново може да тръгне нагоре, се разбра от искането на държавния доставчик „Булгаргаз“ до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тя с десет дни закъснение одобри цената на природния газ за този месец. Регулаторът потвърди оценката на „Булгаргаз“, според която бизнесът и топлофикациите ще получават суровината с 13% по-евтино спрямо май.
Преди това председателят на КЕВР Станислав Тодоров на откритото заседание за заявлението на „Булгаргаз“ обясни, че забавеното утвърждаване на цената е заради финализирането на договори за алтернативните доставки след спирането на руския газ в края на април. Със същия аргумент се забави цената и за май.
През следващите месеци основното предизвикателство е да бъдат осигурени дългосрочни договори за алтернативни доставки. За постигане на сигурност на доставките и стабилност на цените КЕВР препоръчва да се сключат договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цената.
Каква ще е цената за юли предстои да се види. На 11 май „Булгаргаз“ внесе прогноза, според която тя ще е 142,11 лв./MВтч, което е малко над определеното сега от КЕВР за юни. Решението за цената на синьото гориво през юли ще бъде взето от КЕВР в началото на следващия месец.
В петък държавният газов доставчик направи предварителната си прогноза за август и според нея газовата цена се очертава да е 149,39 лв./MВтч на база ценообразуващите елементи до 10 юни. Това е поскъпване с 5,1% спрямо юли.
Според експерти обаче има още доста време до края на юни за юлската, а още повече за августовската цена, защото сега „Булгаргаз“ е принуден да сключва краткосрочни сделки, които реално са на борсовите спот цени.
„С постигнатата цена за юни „Булгаргаз“ доказва, че с привличане на нови доставчици България може да постига по-ниски цени от тези на „Газпром“, което е добре както за битовите потребители, така и за конкурентоспособността на българската икономика. Общият ни стремеж е това да бъде посоката през следващите месеци и години и по този начин страната ни да преодолее историческата си енергийна зависимост от един доставчик – Русия“, коментира преди ден Станислав Тодоров.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.