Делегацията на НС в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПА на ПСЮИЕ) участва в Деветата пленарна сесия на организацията в Атина. Със сесията, която се проведе на 1 и 2 юни 2022 г., приключи гръцкото председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът беше ръководен от председателя на гръцкия парламент Константин Тасулас.

Народните представители Явор Божанков, Пламен Николов и Петър Маринов дискутираха с представители на парламентите на 11 държави от региона на Югоизточна Европа темата  „Устойчиви цели за развитие на околната среда. Влияние на кризата в Югоизточна Европа а)енергийна сигурност и б)агрохранителна верига”.

В своето изказване упълномощеният за ръководител на българската делегация Явор Божанков подчерта, че ситуацията, предизвикана от войната в Украйна, е променила динамично дневния ред на Европа. Той посочи, че след едностранното спиране на газоподаването от страна на Русия за България, трябва да се направи нова енергийна карта на базата на новите интерконектори, с които разполагаме, а енергийните миксове на европейските страни трябва да бъдат оптимизирани. Когато виждаме, че енергетиката се е превърнала в оръжие, нашият отговор следва да е солидарността, защото енергийната сигурност не е национален, а вече е регионален въпрос, подчерта той. Българският парламент ще съдейства за преодоляване на предизвикателствата в енергийния и продоволствения сектори, следвайки ценностите на регионалната солидарност и добросъседството, защото заедно сме по-силни, заяви Явор Божанков.

В рамките на сесията се проведоха и заключителни заседания на трите общи комисии на Парламентарната асамблея. В периода юли 2021 – юни 2022 Народното събрание беше домакин на комисията по „Социално развитие, наука, образование и изследвания“. Народният представител Пламен Николов, който ръководи комисията, представи доклад и резолюция на тема „Възможности за развитие на активни културни проекти в Югоизточна Европа“. Двата документа бяха одобрени с консенсус от Пленарната сесия и българското домакинство беше определено като особено успешно.

В работата на комисията по „Правосъдие и въпроси на сигурността“ участва народният представител Петър Маринов.
Постоянният комитет на Асамблеята разгледа проект за Финална декларация. Представителят на българската делегация Пламен Николов защити успешно предложенията на Народното събрание в документа да бъде записано последователно спазване на европейските ценности и принципи. С декларацията, която бе приета от страните-членки на ПА на ПСЮИЕ, беше осъдена незаконната и непредизвикана инвазия в Украйна от въоръжените сили на Руската федерация. Всички участници в ПСЮИЕ бяха призовани да спазват санкциите на ЕС, наложени на агресора.

В заключителните си думи председателят на гръцкия парламент Константин Тасулас подчерта, че регионалното сътрудничество във всички области – както чрез регионални организации, така и чрез различни други формати, е най-ефективният инструмент за социално-икономическо развитие и стабилност, сигурност и добросъседски отношения.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа следващата година ще бъде председателстван от Черна гора.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *