Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово

Петринел Гочев започна работа по най-новия си спектакъл „Сводът“

На прага на лятото Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово започва подготовка за новия театрален сезон с началото на репетициите на „Сводът“. Режисьорът Петринел Гочев избира пиесата, написана от Анна Петрова по мотиви от романа „Дневник на Микеланджело-Лудия“ от Роландо Кристофанели, за следващия си театрален проект.

Текстът на пиесата представя годините от живота на ренесансовия гений Микеланджело, в които той е ангажиран с изрисуването на свода в Сикстинската капела. Петринел Гочев, който е и художник, и скулптор и добре познава търсенията, терзанията и сладките моменти от живота на твореца, ще ни разкаже със своя неповторим режисьорски език за таланта и божията благословия, за гения на художника и разтърсващите ходове на конкуренцията, за твореца и творението. Премиерата ще бъде на есен с неповторимото участие на актьорите: Димо Димов, Веселина Михалкова (гост), Гордан Коев, Любомира Башева, Надежда Петкова, Мартин Димов, Петко Койчев.

„Моби Дик“ гостува за първи път в Пловдив на 6 юни

Преди да преплува лятото, за да стигне до есента, съвсем скоро китоловният кораб „Пекууд“, ще акустира в Пловдив, за да представи друг спектакъл на същия режисьор – „Моби  Дик“. Представлението ще бъде първо на пловдивска земя и ще се случи на 6 юни от 19:00 на сцената на Драматичен театър – Пловдив. В драматизацията на Гергана Змийчарова хрониките за живота на борда на китоловния кораб „Пекууд“ и безпощадното преследване на белия кит са преплетени с библейски мотиви, засягащи непреходните въпроси за човечеството, в чието разрешаване често минава живота ни. Със своя емблематичен сценичен език Петринел Гочев предлага на зрителите пътешествие в бурните води на човешките нрави, слабости и емоции. Динамиката на спектакъла държи зрителския интерес буден и вниманието, приковано в шеметните актьорски превъплъщения. Истинско удоволствие е да се проследи безупречната актьорска колективна работа, характеризираща почерка на Петринел Гочев. Богатството от изразни средства – живи картини, хорови изпълнения, батални и поетично-интимни сцени, музика, ритъм и жест превръщат спектакъла в богато пиршество за сетивата, ума и душата.

Предстои селекция на участниците в  Летния театрален форум 2022

На 31 май приключи и срокът за кандидатстване на млади театрали за участие в Летния театрален форум, който театъра организира за първа година. До 10 юни ще бъдат ясни имената на 35-те театрални дарования, които в продължение на 8 дни (4-11 юли) ще преминат през интензивни репетиции, тренировки, творчески срещи и още много обогатяващи събития. Специално за форума в Габрово ще пристигнат звездни професионалисти – Елизабет Паисиева, Йоана Темелкова, Силвия Лулчева, Меглена Караламбова, Руси Чанев, Валентин Ганев, д-р Емил Видев, Петринел Гочев, Георг Жено – за да споделят своя опит с участниците във форума.

До края на юни Драматичният театър ще продължи да пътува със своите спектакли, да представя на местна сцена и да бъде домакин за спектакли от страната.

Предстоят горещи юни и юли, в които театралната дейност ще бъде неизменна част от културния живот на Габрово.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *