Еконовини от света

Островитяни с пълна цветна слепота

Десет на сто от населението на острова Пингелап в Микронезия в Тихия океан, на който живеят 1067 души, вижда в черно-бяло, съобщи Би Ти Ви.

През 1775 г. тайфун опустошава атола, оставяйки само 20 оцелели – един от които е кралят на острова. Векове по-късно това рязко обезлюдяване става причина за особено рядка форма на далтонизъм при част от населението, известна като „пълна цветна слепота”. Според изследователи вероятно кралят е в основата на тези проблеми със зрението, тъй като е имал рецесивен ген, причиняващ далтонизма.

Морска трева на 4500 години

Най-голямото известно растение на Земята – морска трева, приблизително три пъти по-голяма от Манхатън, бе открита край бреговете на Австралия, съобщава Би Би Си.

Използвайки генетични тестове, учените са установили, че голяма подводна ливада в Западна Австралия всъщност е едно растение. Смята се, че се е разпространило от едно семе за най-малко 4500 години.

Морската трева покрива около 200 кв. км, казаха изследователи от Университета на Западна Австралия. Екипът се натъкнал случайно на откритието в залива Шарк, на около 800 км северно от Пърт.

„Изследователите изследваха 18 хил. генетични маркера, за да създадат „пръстов отпечатък“ от всяка проба. Те имаха за цел да открият колко растения съставляват ливадата. Отговорът ни порази – беше само едно, казва Джейн Еджелоу, водещият автор на изследването. – Само едно растение се е разширило на 180 км в залива Шарк, което го прави най-голямото известно растение на Земята.“

Растението е забележително и със своята издръжливост, тъй като расте на места в залива с изключително променливи условия.

Видът обикновено расте като морава със скорост до 35 см годишно. Така изследователите изчисляват, че са били необходими 4500 години, за да се разпространи до сегашния си размер.

Парад на пет планети през юни

През този месец ще можем да наблюдаваме с невъоръжено око Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн, които ще се подредят на зазоряване в небето в правилния им ред в Слънчевата система.

Петте планети ще се „строят“ ниско на изток до по-високо на юг. Меркурий, който ще бъде по-трудно забележим, с времето ще се изкачва по-високо и ще става значително по-ярък и по-лесно забележим, като по този начин ще завърши планетарната редица.

Последният път, когато тези планети са били видими с невъоръжено око и подредени последователно, е било през декември 2004 г.

Прадядото на дърветата е на 5 хил. години

По предварителна оценка колосалното дърво Алерсе Миленарио („Хилядолетна фицроя“), известно като „Прадядото на дърветата“, може да е най-малко на 5000 години. Древният патагонски кипарис, който се намира в чилийския национален парк „Алерсе Костеро“, ще отнеме първенството на най-старото дърво в света от настоящия рекордьор – източен калифорнийски бор, известен като „Матусал“, който е на около 4853 години.

Новият първенец е иглолистно дърво, растящо в Чили и Аржентина. Наричано е „секвоята на юга“ поради огромния си размер и неподвластността си на времето. Този вид се смята за най-голямото дърво в Южна Америка – достига до 70 метра височина и до 5 метра диаметър на ствола.

Парче торта за Мона Лиза

Мъж в инвалидна количка, дегизиран като жена, замери най-известната картина на Леонардо да Винчи с парче торта. Но легенрадното платно не пострада, защото след серия покушения през годините „Мона Лиза“ се излага зад бронирано стъкло. След като хвърлил тортата, мъжът изкрещял: „Всички художници трябва да помислят за Земята“.

„Мона Лиза“ е единствената картина, която Леонардо отказва да продаде и не се разделя с нея до сетния си дъх.

През 1911 г. картината е открадната, но е открита две години по-късно. През 50-те години на миналия век платното е атакувано със сярна киселина, което нанася значителни щети по творбата. През 1974 г., докато гостува в Токио, жена в инвалидна количка я напръсква с червена боя в знак на протест срещу труднодостъпния музей, в който е изложена. През 2009 г. руски турист пък се опитва да залее „Мона Лиза“ с чай.

Загадките на черните дупки

Нов експеримент ще проверява най-известното предсказание на физика Стивън Хокинг за черните дупки. Учени предполагат, че правейки атома невидим, те ще могат да видят квантовото сияние, което обвива обекти, движещи се със скорост, близка до тази на светлината.

Физиците ще използват ефекта на Унру, който ще доведе до това, че пространството около бързо ускоряващи се обекти ще изглежда запълнено с рояк от призрачни частици, които ги обгръщат в топло сияние.

Британският физик Хокинг нарече мискроскопичните черни дупки източник на практически неограничена енергия за човечеството. Той предсказа, че екстремната гравитация, усещана по краищата на черните дупки, създава ивици от различно движещо се време и изблици на енергия. Именно това трябва да кара виртуалните частици да се появят привидно от нищото по краищата на черните дупки.

Изкуствен интелект поставя диагноза на кораловите рифове

Изкуствен интелект може да проследява здравословното състояние на кораловите рифове, като изучава и разпознава „песните“ им, пише „Сайънс дейли“, позовавайки се на британско проучване.

Кораловите рифове имат сложен звуков пейзаж, по който може да се съди за здравословното им състояние. Тъй като работата е доста трудоемка за хората, специалисти от университета на Ексетър са обучили за целта изкуствен интелект. Авторите на изследването са създали уникален алгоритъм, в който са вложили записи както на здрави, така и на болни коралови рифове. По този начин изкуственият интелект се е научил да прави разлика. В направените тестове той се е справил отлично със задачата, определяйки правилно в 92% от случаите текущото състояние на рифа.

Кораловите рифове са изправени пред многобройни заплахи, включително изменението на климата, така че проследяването на тяхното здраве и успехът на проектите за опазване е от жизненоважно значение. Една от основните трудности е, че визуалните и акустичните проучвания на рифовете обикновено се основават на трудоемки методи.

Шоуто на мъжките паяци

Мъжките паяци-вълци понякога правят истинско шоу в продължение на 45 минути, за да спечелят женската – свиват крайниците си, разтърсват корема си и почукват с предните си крака.

Ново изследване на вида Schizocosa stridulans, срещащ се в Северна Америка, установи, че мъжките паяци с най-сложните ритми се ползват с най-голяма популярност сред женските паяци. При 44 опита се установява, че те се чифтосват повече и по-бързо, ако при ухажването подават сложни сигнали, които не само били наблюдавани от женския паяк, но се усещали и под формата на вибрации (тъй като паяците нямат уши).

Женските не търсят непременно най-големия, най-шумния или най-силния мъжки паяк, а този, който е атлетичен и може да координира едновременно всички тези различни сигнали, смятат учените.

Кога кукуригат петлите

Въпреки общоприетото мнение, че петлите кукуригат предимно на разсъмване, те го правят и когато реагират на дразнения, предизвикани от шум и светлина. Фарове на автомобил, светлина от фенер или шум от всякакъв характер могат да стимулират петела да кукурига. Познатото „кукуригу“ може да се чуе и при светване на лампа или по други причини.

Орнитолозите от Университета в Нагоя, Япония, изследват поведението на петлите, като ги разделят на две групи – едната живее при условия, в които се сменят тъмнината на нощта със светлината на утрото, а другата прекарва времето си в 24-часова тъмнина. Учените доказват, че и двете групи петли кукуригат малко преди да настъпи часът, в който се съмва. Тоест, не реагират просто на разсъмването и на светлината, а кукуригането им е свързано с биологичен часовник, който им подсказва, че утрото наближава, дори да живеят с дни в пълна тъмнина.

Експериментът продължава с трета група петли, на които внезапно запалвали лампа. При поява на светлина, независимо колко бил часът – дали утрото наближавало или било полунощ, те кукуригали.

Така учените стигат до заключението, че биологичният часовник на тези птици е по-силен от другите фактори.

Японци правят цимент от хранителни отпадъци

Изследователите Кота Мачида и Юя Сакаи от Токийския университет са разработили технология за превръщане на хранителни отпадъци в цимент, подходящ за използване в строителството. Това е първият в света процес за производство на цимент изцяло от хранителни отпадъци. Неговата якост на опъване или огъване е почти четири пъти по-голяма от тази на обикновения бетон.

Двамата учени се надяват да помогнат за намаляване на глобалното затопляне, облекчавайки проблемите, свързани със заровените в сметищата хранителните отпадъци, които отделят метан в процеса на гниене.

Изплува град на 34 века          

Германски и кюрдски археолози откриха град на 3400 години, който принадлежал на империята Митани (XVII-XIII век пр.н.е.). През 2019 г. той вече е намиран и след това изгубен. Причината е, че е постороен върху нестабилна земя в язовира Мосул на река Тигър, Северен Ирак. Поради сушата нивото на водата в този най-голям резервоар в страната силно спаднало. В резултат на това се появил град с дворец и няколко големи сгради. Учените предполагат, че това е Захику, един от центровете на империята Митани, който се споменава в древни източници.

Непредвиденото изплуване поставило археолозите пред необходимостта бързо да разкопаят и документират поне част от този голям и важен град преди да потъне отново. Екипът за спасителни разкопки бил събран за няколко дни, а работата била извършена с изключителна скорост, тъй като не било ясно кога нивото на водата в язовира ще се повиши отново. За краткия период изследователите успели да картографират града.

Открити са масивно укрепление със стена и кули, монументална многоетажна складова сграда и промишлен комплекс. В помещението, което археолозите наричат склад, било открито голямо разнообразие от стоки, донесени от целия регион и от Египет. Възможно е градът да е бил на кръстопътя на търговски пътища. Голямата изненада били добре запазените стени, въпреки че са построени от изсушени на слънце кирпичени тухли и са били дълго време под вода.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *