Жилищните цени в Португалия растат

Португалия регистрира рекорден ръст на цените на жилищата благодарение на силното търсене и недостига на жилища в южноевропейската страна, предава Bloomberg.

Цените на жилищата са нараснали с 13% на годишна база през първото тримесечие, сочат данни на статистическия институт на страната. Това е най-големият ръст от началото на събирането на данни за жилищния пазар от института през 2010 г.

„Португалия и особено Лисабон са много търсени от местни и международни инвеститори“, коментира Жозе Кардосо Ботельо, ръководител на Vanguard Properties, една от най-големите строителни компании в Португалия.

„Предлагането на жилища е на исторически ниски нива, което подлага на натиск цените. В луксозния сегмент предлагането е почти нулево, а търсенето продължава да расте“, допълва той.

Недостигът на жилища се дължи отчасти на дългото забавяне в новото строителство и издаването на разрешения за обновяване, особено в центъра на града, казва Ботельо.

Слънчевият климат в Португалия и по-ниските разходи за живот привличат и вълна от чуждестранни купувачи на жилища, които са склонни да платят над два пъти повече за дом в столицата Лисабон, отколкото местните купувачи, съобщи институтът през април.

В опит за регулиране на търсенето правителството на Португалия изключи покупките на имоти в Лисабон и северния град Опорто от т. нар. програма „златна виза“. Програмата предоставя на чуждестранни граждани разрешение за местопребиваване в замяна на инвестиция в имот над определена сума.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова