Заместник-председателят на парламента Росица Кирова връчи стипендии на студенти от Видин

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова връчи стипендии на студенти от Видин в сградата на филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев”. Тя присъства на подписването на първите три договора с млади хора, които успешно са положили изпити и ще се обучават в медицински специалности „Здравни грижи”.

Росица Кирова предостави стипендии на студенти за срока на тригодишното им обучение в университета. „Изключително съм щастлива, че инициативата, която подех, вече има реален резултат. Намеренията ни и положените усилия през последните 8 месеца не останаха само на хартия, а всички заедно ги претворихме в дела. Радвам се, че успяхме да мотивираме млади хора да продължат образованието си в сферата на медицината“, коментира заместник-председателят на Народното събрание. Росица Кирова изрази благодарност към ръководството на Русенския университет и лично към ректора акад. Христо Белоев, затова, че университетът не само подкрепя инициатива, но и осигурява безплатни общежития за студентите по „Здравни грижи”.

След поредица от срещи и разговори подкрепа за студентите решиха да окажат и общини от област Видин. Най-голямата – Видинската, осигурява стипендии за 9 студенти по време на тяхното обучение.

Тристранните договори бяха подписани от директора на МБАЛ „Света Петка” д-р Ивета Найденова, административния директор на видинския филиал на Русенския университет Момчил Станков и първите трима студенти. Очакванията са до началото на новата академична учебна година общо 15 млади хора от Видинско да продължат професионалното си развитие в „Здравни грижи”.

След успешно завършване на тригодишния срок на обучение, бъдещите медицински специалисти ще практикуват последната година във видинската болница, в която ще работят по договор минимум 3 години. „Освен подкрепа за видинската болница, инициативата има за цел и да запази повече млади хора да останат да живеят и работят в родния си край. Днес полагаме началото, но това не е краят и тази инициатива за обучение в медицински специалности ще продължи и през следващите години”, подчерта Росица Кирова.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.