Зеленият водород е горивото на бъдещето и Европа иска да е част от него

Siemens Energy и Air Liquide обявиха планове за създаване на съвместно предприятие, фокусирано върху производството на възобновяеми водородни горивни клетки в индустриален мащаб в Европа. Това е поредният опит от страна на индустрията да се намери начин за намаляване на разходите за производство на водородни енергийни източници, които да направят сектора конкурентоспособен, пише CNBC.

Създаването на съвместното предприятие Siemens Energy ще държи 74.9% дял в капитала на съвместното предприятие, докато Air Liquide ще е собственик на останалите 25.1%. Предстои сделката да бъда одобрена от регулаторите.

Ако всичко върви по план, щабквартирата на новата компания ще бъде в Берлин, където ще са базирани и производствените мощности за производство на електролизни модули.

Предвижда се производството да започне през 2023 г., като годишният капацитет от 3 гигавата ще бъде достигнат през 2025 г.

Европейската комисия заяви по-рано тази година, че иска през 2030 г. в ЕС да бъдат инсталирани 40 GW възобновяеми водородни клетки.

Според Международната агенция по енергетика водородът е универсален енергиен носител с разнообразна гама от приложения, който може да бъде използван в широк спектър от индустрии.

Като енергоизточник той може да се произвежда по няколко начина. Единият метод включва използването на електролиза с електрически ток, разделящ водата на кислород и водород.

Ако електричеството, използвано в този процес, идва от възобновяем източник, като вятър или слънчева енергия, тогава става въпрос за „зелен“ или „възобновяем“ водород. Засега по-голямата част от производството на водород се основава на изкопаеми горива.

Главният изпълнителен директор на Siemens Energy Кристиан Брух коментира предизвикателствата, пред които е изправен секторът на „зеления“ водород.

„За да направим зеления водород конкурентоспособен, имаме нужда от серийно произвеждани, евтини и мащабируеми електролизатори. Освен това се нуждаем и от силни партньорства“, каза Брух.

Главният изпълнителен директор на Air Liquide Франсоа Жаку описа създаването на съвместното предприятие като „основна стъпка към появата на водеща европейска възобновяема и нисковъглеродна водородна екосистема“.

Планът на Siemens Energy и Air Liquide за съвместно предприятие е поредният опит на мултинационалните компании да засилят присъствието си в сектора на зеления водород.

Миналата седмица петролният гигант BP заяви, че се е съгласил да вземе дял от 40.5% в Asian Renewable Energy Hub – огромен проект, планиран в Австралия.

От BP обявиха, че ще станат оператор на разработката, която има потенциала да бъде „един от най-големите възобновяеми енергийни източници и центрове за зелен водород в света“.

През декември 2021 г. Iberdrola и H2 Green Steel заявиха, че ще си партнират в разработката на проект на стойност 2.3 милиарда евро, съсредоточен около съоръжение за зелен водород с капацитет за електролиза от 1 гигават.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *