Ипотечното кредитиране у нас расте и през първото тримесечие

Пазарът на жилищни кредити в България продължава да расте и през първото тримесечие на настоящата година, като главната цел за кредитоискателите e покупката на основно жилище. Това показва анализ на Пощенска банка за развитието на ипотечния пазар през последните три години. Първите три месеца на 2022 г. потвърждават възходящата тенденция в сектора, отбелязва банката.

Данните ѝ сочат, че през 2021 г. средният размер на исканите кредити се е увеличил с 12% и продължава своя ръст и през настоящата година. Принос за това имат увеличението на доходите на населението, атрактивните условия за жилищно финансиране и ниските лихвени проценти, заедно с повишеното търсене от страна на потребителите.

От анализа става ясно, че потребителите трайно насочват предпочитанията си към по-качествени жилища. Наблюдава се повишен интерес към имоти с отлични характеристики, в райони с по-добра инфраструктура и в близост до зелени площи. Все повече се търсят имоти монолитно строителство, които заемат 90% от дела на финансираните жилища през 2021 г., като все по-малък е интересът към панелните апартаменти и към имотите в строеж.

 

Като резултат от промените, които настъпиха в начина на живот по време на пандемията, клиентите търсят все по-големи и просторни имоти. Расте интересът към тристайните и четиристайни жилища, за разлика от по-маломерните, при които се наблюдава спад. В потвърждение на тази тенденция данните показват, че около 31% от финансираните имоти през първото тримесечие на годината са тристайни апартаменти, докато за 2021 г. този процент е бил 27%.

В унисон с повишеното търсене на качествени и просторни имоти банката отчита и ръст в средната цена на квадратен метър на обезпеченията по жилищни кредити, който през 2021 г. е 12% на национално ниво, като водеща по този показател е столицата.

Анализът на Пощенска банка показва още, че в профила на основния купувач влизат хора с високи и стабилни доходи, заети предимно в търговията, държавната администрация и ИТ сектора. Наблюдава се също така ръст на размера на самоучастието при покупката на имот, като през първото тримесечие на годината средните стойности на този показател са 35%. Остава стабилен средният срок на искания жилищен кредит, който е 24 години.

Според статистиката търсенето на жилища е съсредоточено главно в петте най-големи града в страната, които съставляват приблизително 80% от заявленията за ипотечен кредит в Пощенска банка. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, като столицата безспорно е доминираща в тази класация с 60% от сключените сделки.

Данните от последните месеци показват, че клиентите, които търсят финансиране за своя нов дом, все повече се интересуват и от добавената стойност и гъвкавостта, която им предлага кредитният продукт.

Очертават се и още една категорична тенденция в поведението на потребителите, които търсят допълнителна сигурност и спокойствие чрез застрахователните продукти, които предлага банката, като приблизително 80% от клиентите ползват Застраховка Живот.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *