Каква е потребителската кошница в Германия и у нас?

/КРОСС/ България е на предпоследно място в ЕС по покупателна способност, сочат данни от най-новото проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според една от водещите онлайн платформи за статистика в Германия средната брутна заплата в страната се изчислява на около 4100 евро на пълен работен за изминалата година. Трудно е да се изчисли средната нетна заплата заради строго индивидуалните параметри в страната. След удръжките грубо средната нетна заплата е около 2600 евро.

Към момента на произволна бензиностанция цените са 1,98 евро за литър дизел и 2,04 евро за литър бензин. Със средна месечна заплата в Германия може да заредите около 1300 литра дизел и 1280 литра бензин. Но трябва да имате предвид, че цените паднаха в последните дни. Причината е, че правителството вкара в сила данъчни облекчения. В зависимост от пазарната цена за деня с помощта от държавата тя спада с около 35 цента за литър бензин и с около 17 цента за литър дизел, в сравнение с цените последните седмици.

Има и още едно огромно облекчение от пакета с помощи и то се приема по-добре от природозащитниците – билета от 9 евро на месец за транспорта в цялата страна, извън скоростните отсечки на влаковете. И двете мерки важат за срок от три месеца.

Ако вземем за пример два основни продукта в ежедневието – хляб и кисело мляко нещата изглеждат така. С условно изчислената средна заплата можем да купим 2000 кисели млека от популярна марка и 1300 броя от един от видовете хляб.

В България, най-висока е покупателната способност в София-град.

При средна нетна заплата от 1721 лв. по данни на НСИ, столичаните могат да си купят близо 530 литра бензин, при средно 313 литра за страната. Според данните на ИПИ, преди година българинът е можел да си купи със 161 литра повече бензин, отколкото е покупателната му способност в момента.

Покупателната способност на един столичанин в основните хранителни продукти звучи по следния начин – 1030 хляба и 1528 кисели млека.

А в един от най-бедните региони в страната и континента, картината изглежда по различен начин. Последната информация за средната работна заплата в Монтана е 1200 лв. С тези пари от най-масовия бензин А-95 могат да се заредят 375 литра гориво. Със същата заплата от най-масовият тип хляб „Добруджа“, могат да се купят малко над 805 хляба. А 1200 лв. средна работна заплата ще ви стигне точно за 930 кофички от най-масовото кисело мляко.

Ако от 1 юли ДДС за хляба падне, цената му би трябвало да се намали с 20%, прогнозират от Националния съюз на хлебарите и пекарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *