Какво е табата?

Нямам време да тренирам.“

„Нямам карта за фитнес.“

„Нямам достъп до фитнес оборудване.“

Това са често изказвани причини, заради които хората не могат да тренират. Ето решение: интервална тренировка табата.

Табата тренировките могат да се правят само с телесно тегло (което означава, че няма нужда да купувате скъпо оборудване) и са специално проектирани да изискват много малко време. Може да отнеме само 15 минути, или дори по-малко време, за да завършите цялата тренировка.

Какво представлява интервалната тренировка табата?

Стилът на интервални тренировки табата е разработен от д-р Табата през 1996 г. Трениращият работи с максимална интензивност за 20 секунди, последвани от 10 секунди почивка за 8 кръга.

Д-р Табата установява, че неговите клиенти, които правят този тип тренировка 5 дни в седмицата в продължение на 6 седмици, показват до 28% увеличение на анаеробната и 14% увеличение на аеробната активност.

Тези резултати са доста революционни и оттогава упражненията табата (и други високоинтензивни интервални тренировки, или HIIT) намериха своето място не само в масовия фитнес за начинаещи, но и за професионални спортисти.

Какви са ползите от табата?

Отново към началото – много хора излизат с извинението, че нямат време. Табата упражненията слагат край на това.

Проучване в университета Обърн установи, че ще са необходими 20 минути нормално кардио (т.е. бърза разходка), за да изгорите еквивалентното количество калории за четириминутна тренировка табата.

Докато ползите и резултатите се постигат най-добре, като работите на пълни обороти, тренировката табата ви позволява да постигнете тази интензивност въз основа на времето, а не на повторенията. Въпреки че може да не забележите резултати през първите няколко седмици, вероятно ще видите ползи, като включите тренировките по табата във вашата редовна тренировка.

За да изпълните напълно интензивността, необходима за извличане на ползите от интервалната тренировка табата, трябва да работите при 75% от максималния си пулс или повече.

Ако нямате пулсомер, можете да използвате „теста за говорене“. При табата трябва да работите с интензивност, при която е невъзможно да поддържате разговор. Ако можете да говорите, значи не работите достатъчно.

Трудно е да се поддържа правилна форма при толкова висока интензивност. Уверете се, че сте избрали упражнения, които знаете как да правите правилно. Формата е по-важна от всичко друго, когато тренирате. Важно е да отделите време, за да научите функционалния аспект на дадено движение, преди да скочите (в буквален и преносен смисъл) в табата.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *