Как една общинска болница фалира и защо лекари водят пациентите при кмета

Много общински болници в страната са изправени пред фалит, а фактът, че продължават да функционират, се дължи на сърцати лекари и добри хора с огромни сърца. Една такава е специализираната болница по пневмо-фтизиатрични болести във Варна. Тя може да остане без ток до края на седмицата. Причината – 65 хил. лева дългове към енергийното дружество, които не са изплатени. “Говорих с Общинския съвет, обещаха ми, че това няма да се случи, но ако стане, качвам болните в един автобус и ще ги лекувам в кабинета на кмета”, обясни ситуацията пред Kmeta.bg управителят на белодробната болница доц. д-р Христо Ганчев.

Как се е стигнало дотук?

Схемата не е сложна, за да се стигне до сегашното състояние. “За издръжката на един пациент държавата дава по 38 лева на ден, а са необходими 90 лева, недофинансирането е огромно”, разказва доц. д-р Христо Ганчев. Общо парите, които идват от здравното министерство са  300 хил. лева на година, а годишната издръжка е около милион. Останалите средства за нуждите на болницата дава общината. Разбира се, крайно недостатъчно, и така лечебното заведение трупа задължения – 580 000 има към НАП и 135 000 към други дружества в момента.

“В Холандия при население 18 милиона души, болниците са 70, а при нас при 3 пъти по-малко население лечебните заведения са 365, сами си правете изводите за пробойните в системата. Никъде по света болниците не са търговски дружества, както е в България. Появи ли се пък частна, веднага я закачват към НЗОК”, коментира още управителят.

Заплатите вървят с година закъснение

Заплатите на работещите в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна вървят с година закъснение. Днес са изплатени за юни 2021 г. “Всички, които съм назначил, са пенсионери, такава е моята схема, за да не са хората съвсем гладни. Самият аз вече съм пропуснал 2 заплати. Семейството ми иска да напусна работа, стресът е прекалено голям, но ще го направя, когато и на последния човек бъдат изплатени всички заплати”, споделя още доц. д-р Христо Ганчев.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *