Как изменението на климата заплашва ледената археология в Норвегия?

Най-старата обувка в Норвегия, използвана по време на бронзовата епоха преди около 3000 години, е един от хилядите древни артефакти, възстановени от топящите се планински „ледени петна“ в страната през последните две десетилетия.

Това се посочва в доклад на норвежкия Университет за наука и технологии (NTNU).

За разлика от предметите, попаднали в киселинна почва или под огромни ледници, артефактите, възстановени от норвежките ледени петна, често се намират в безупречно състояние, с минимално разлагане и деформация, дори и след хиляди години.

Това е така, защото ледените петна са относително стабилни, неподвижни и не съдържат корозивни съединения. Идеално непокътнати оръжия, дрехи, текстил, растителни и животински останки са излезли от леда, помагайки да се разкрият ценни данни за хиляди години от норвежката история.

Но сега, според авторите на доклада, изменението на климата може да сложи край на всичко това, пише електронното издание Live Science.

 

Само за няколко десетилетия огромни части от ледените петна в Норвегия са започнали да се топят, излагайки неоткритите археологически артефакти на природните стихии, което означава и почти сигурното им унищожаване, пишат авторите.

Според проучване, базирано на сателитни изображения, направени през 2020 г., над 40% от 10 избрани ледени петна с известни находки са се стопили. Учените смятат, че е налице сериозна заплаха за запазването на откритията от леда, а още повече за самия лед като климатичен „архив“.

Ледени петна се образуват на голяма надморска височина, където снегът и ледът се натрупват и не се топят напълно през лятото. За разлика от ледниците, ледените петна не се движат, така че обектите, отложени в тях, могат да останат стабилни в продължение на стотици и дори хиляди години.

Когато ледът започне да се топи, тези предмети се връщат на повърхността, запазени точно както са били, когато ледът ги е погълнал. Въпреки това, ако учените не успеят да възстановят алтефактите скоро след началото на топенето, те бързо могат да бъдат унищожени от природните стихии.

Археологията на ледените петна е от огромна полза за изследователите на древните култури, растения и животни в мразовитите региони по целия свят. В Норвегия учените са открили хиляди артефакти, принадлежащи на племената от бронзовата епоха, които са ловували елени в Северна Европа и Южна Скандинавия.

Северните елени са били привлечени от планинските ледени петна в региона през летните месеци, за да търсят убежище от хапещите насекоми и жегата. Ловците пък са ги следвали, оставяйки след себе си множество ценни находки.

3000-годишната обувка, открита през 2007 г. в планинския район Йотунхаймен в Южна Норвегия, остава изключителна находка. Поради сравнително малкия размер, се предполага, че е принадлежала или на жена, или на младеж.

Обувката е открита заедно с няколко стрели и дървена лопата, което предполага, че мястото е било важно ловно поле. Датирана от приблизително 1100 г. пр. н. е., обувката е не само най-старата обувка в Норвегия, но вероятно и най-старата част от облекло, открита някога в Скандинавия.

По-късните проучвания на обекта Йотунхаймен разкриват още по-стари артефакти, включително стрела на 6100 години – най-старият предмет, открит в норвежки леден пласт. Наличието му близо до обувката предполага, че обектът е бил непрекъснато използван от хората в продължение на много хилядолетия.

Въпреки тези забележителни находки, авторите на доклада се притесняват, че безброй други културни артефакти могат да изчезнат, преди да бъдат възстановени, заради изменението на климата. Доклад на Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия изчислява, че 364 квадратни километра ледени петна – площ, приблизително равна на половината от тази на Ню Йорк, са се стопили от 2006 г. насам.

Много малка част от ледените петна в Норвегия са били систематично изследвани, особено в северната част на страната, която остава предимно непроучена. За да ускорят изследванията, учените предлагат стартиране на национална програма за наблюдение на ледените петна, като се използват дистанционни сензори за систематично проследяване и обезопасяване на всякакви обекти, които излизат от топенето.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *