Кметът Фандъкова поздрави носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук

Специалното гостуване на полската писателка е част от проекта „Литературни срещи“ на фондация „Прочети София“, който се реализира с финансовата подкрепа на Столична община в Календара на културните събития на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на днес, 10 юни, на тържествена церемония в Аулата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по повод връчването на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук. Кметът поздрави писателката за голямата чест, която оказва на София, със своето посещение и участие в „Литературни срещи“. В Аулата на Софийския университет присъства и зам.-кметът на София по култура Мирослав Боршош.

Редица запомнящисе събития са предвидени днес и утре с участието на писателката в София, които Столична община подкрепя.

По късно днес ще се състои писателски разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Двамата автори ще дискутират различни художествени аспекти на творчеството им, значението на социалното, политическото, обкръжаващото и днешното за тяхната работа.

На 11 юни събитието ще започне в 18:00 ч. и ще продължи чак до 01:00 ч. Още в началото на програмата на този 7-часов литературен колаж, разположен из пространствата на Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ ще бъде дискусията с участието на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов. Тя ще е посветена на границите на изкуствата и неин модератор ще бъде литературния теоретик и авторка на две поетични книги Камелия Спасова.

Вечерта ще се превърне в лабиринт от различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата, в които публиката ще е активен участник.

Друг интересен проект е „Книгоразделители“ на визуалната артистка Мария Налбантова и изложбата на илюстраторката Таня Минчева, посветен на кориците и илюстрациите в книгите на Олга Токарчук. Тази неформална атмосфера позволява всеки с лекота да поговори с двете художнички или пък да изпробва езиковия си талант, дори и без да знае полски език, като се включи в преводаческите експерименти на фондация „Следваща страница“ и Къщата за литература и превод. В интерактивното пространство „Място за превод“ ще бъде отделено специално време на литературния превод и преводачите на Олга Токарчук на български и на други езици – там публиката ще може да се срещне с техните идеи и разкази за работата си по преводите на полската писателка.

Eдинствено по време на „Литературните срещи“ ще видим театралния пърформанс на режисьора Марий Росен, в който участват Александър Митрев и Жана Рашева, а автор на звуковата среда е композиторът Мартин Каров. Специално създаден за събитието, той включва текстове от „Чудати разкази“ на Олга Токарчук. Отново по негова идея е и интерактивната инсталация „Гардеробът“ по едноименния разказ на полската писателка, която може да се активира само от публиката.

Цялата визуална среда на „Литературните срещи“ е специално създадена от двамата сценографи от творческия колектив „Съпромат“ – Михаела Добрева и Борис Далчев. Тяхно дело ще е и интерактивната инсталация „Литературен рубикуб“, в която публиката трябва да открие стихотворението или да „подреди“ свой стих от думите на различните кубове.

Не би било истинско литературно събитие, ако в него няма и литературно четене. В „Литературните срещи“ те ще бъдат три и ще са камерни. Участници в тях ще са поетите и писателите Димитър Кенаров, Йоана Елми, Надежда Радулова, Албена Тодорова, ВБВ, Момчил Миланов, Наталия Иванова, Йорданка Белева, Лилия Трифонова и Никола Петров.

Поезията ще бъде акцент във видео триптиха „Друга светлина“, създаден от художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов. Трите видео миниатюри включват стихове от поетите Радослав Чичев, Илко Димитров и Цвета Софрониева, с гласовете на актьорите Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Юлиана Сайска и музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов. За „Друга светлина” е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *