Кои са новите тенденции в застраховането

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Владимир Савов изтъкна, че от гледна точка на застраховането най-важното за българина е автомобилът. Това са най-масовите застраховки у нас, но през последните две години започват да се показват по-нови тенденции. 

Това заяви той по време на научно-приложна конференция на тема „Икономика на страха“, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни изследвания към него VUZF Lab. Конференцията е посветена на 20-ата годишнина на висшето училище, която се отбелязва през 2022г. БТА е медиен партньор на конференцията.

Той уточни, че изключително силно се е развила застраховката „живот с инвестиционен елемент“. Освен това се забелязва и известно увеличение на застраховките „имущество“, както и на земеделските застраховки срещу настъпването на природни бедствия. Земеделските застраховки обаче са в „по-зародишен“ период, допълни Савов.

Българската народна банка (БНБ) работи много активно и има техническата готовност да приключи навреме процеса по въвеждането на еврото като национална валута – 1 януари 2024г. Това заяви пък членът на УС на БНБ Илия Лингорски по време на конференцията.

istock
istock

България се радва на прогнозируема и дисциплинарна политика, изтъкна Лингорски. По думите му това има огромно значение и за въвеждането на еврото в България.

 

Членът на Фискалния съвет на България Любомир Дацов заяви, че инфлацията е „наказание за дисбаланси и човешки грешки“. Според него в момента има основание човек да се страхува за фискалните политики и икономиките в Европа, защото единственото нещо, което се продава добре в Стария континент, е културата.

За него най-големият страх е, че в Европа ще трябва да се дават пари за реални реформи, защото отказът от реформи е видим не само в България, но и на целия континент. Поради тази причина Европа стои настрана от Азия и Америка.

БТА
БТА

Представителят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян счита, че България към този момент технически не е в криза.

Виждаме, че черните облаци се задават, инфлацията е проблем, но криза няма“, отбеляза той. Според него е много важно да бъде проявен разум да се направят точните стъпки и подготовка за това, което предстои.

Хампарцумян е на мнение, че всяка криза винаги е възможност. Трябва обаче да се положат усилия повече от българските граждани да имат по-рационално икономическо мислене. Тогава гражданите по-малко ще се плашат и страхът ще има по-малък относителен дял във взимането на решенията, защото „уплашеният човек човек взима нерационални решения“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *