Колективните искове за обезщетения ще са безплатни

Министерството на икономиката и индустрията представи Закон за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Това стана по време на среща на министър Корнелия Нинова, зам.-министър Димитър Маргаритов и председателя на КЗП Иван Френкев с представители на неправителствени организации в областта на потребителската защита, съобщиха от министерството.
“Вместо всеки да търси обезщетение сам, да плаща такси и да наема адвокат, сега вече ще има възможност КЗП или потребителските организации да водят колективни искове от името на много хора и те ще бъдат безплатни за тях”, каза министър Нинова и допълни: “Във всяко наше действие работим за хората”. “Изведохме потребителските проблеми в абсолютен приоритет за екипа на министерството”, каза още Нинова.
Зам.-министър Маргаритов апелира към потребителските организации за съвместно сътрудничество на всички етапи до приемането му, за да е налице максимално прецизиране и усъвършенстване на текстовете.
От страна на неправителствените организации бе поставен въпросът за организирането на съвместна инициатива между тях, Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите (КЗП), която да засегне и разработи темата за “енергийно бедния” потребител. Представителите на неправителствените организации благодариха на министър Нинова и екипа й, че за толкова кратко време са успели да изготвят законопроекта, и адмирираха желанието и усилията им в тази посока.

 

  • Source: Дума; Print Media; 5