Кратък списък на номинираните във всички категории на първото издание на награда „АртАкция на годината“

Изтече срокът за набиране на предложения за културни проекти, арт събития и индивидуални творчески изяви в рамките на първо издание на награда „АртАкция на годината – ЗА ИЗКУСТВО С КАУЗА!“. Целта на наградата е да популяризира постиженията на творци и общественици с хуманна гражданска позиция, чиито усилия, талант и мъдрост облагородяват средата, в която живеем. Измежду получените до 30 май кандидатури журито отличи проектите и творците, които влязоха в краткия списък с номинации. Кои са победителите в категории АвангАрт, РеАкция, СмАрт, ИнтерАкция, РестАрт, ще стане ясно на официалната церемония по награждаване на 22 юни, от 19:00 часа, в РЦСИ Топлоцентрала, София.

 

Ето и номинираните в категория АвангАрт I Сценични изкуства с жури в състав Коста Каракашян, Найо Тицин и Силвия Петкова:

Александър Мануилов за проекта на Радар София “Distance and Resistance” и едногодишната кураторска линия, която води у нас значими световни и европейски имена в областта на сценичните изкуства за реализация на творчески активности.

 

Снежина Петрова за „Една българка“ – моноспектакъл на Снежина Петрова по разказа на Иван Вазов. Актрисата Снежина Петрова влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия на един вълнуващ урок по разказа на Вазов.

 

Мария Табакова за танцовия проект „Статут“, който разглежда тялото като проводник на процесите в живота на бежанеца, поставен в ситуация на избор в рамките на жизнения си път. Движението на тялото отразява личните истории и мисли на няколко бежанци от различни страни, понастоящем пребиваващи в България.

 

Ина Гергинова-Евтимова за РазЛичности – мащабен танцов проект, който включва спектакъл, серия от танцови пърформативни акции в градска среда и в различни културни, образователни и социални институции. Проектът изследва видовете дискриминация, цели провокиране на социокултурен обмен между общностите, населяващи територията на България, и повишаване нивата на толерантност помежду им.

 

Пепи Колева за АТОМ Театър –  насърчаване на развитието на съвременния танц в България, което дава възможност танцови артисти и хореографи да усъвършенстват уменията си, работейки със специалисти от цял свят.

 

Емил Йорданов за “Лятно театро“ – единствен по рода си пътуващ фестивал в България, който гостува на малки градове с целодневна програма от сценични изкуства.

Прочети София за 3Д мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с визуален артист – Полина Герасимова (Poliforma), музика – Кан Вакан, текст – Стефан Икога. 3Д мапингът „Скритите букви“ съдържа в себе си идеята за ценността на езика, нюансите на общуването, необходимостта да бъдем „един до друг и заедно”.

 

Imp-Act за „Звукът на българската литература” – мултимедийна инсталация с българските аудиокниги на Storytel на площад  „Славейков“ за 24 май. Представя съвременните начини да се докосваме до книжовността чрез възможностите, които дава дигиталната трансформация.

 

Номинираните в категория ИнтерАкция, с жури в състав Георги Лозанов, Златна Костова, Даниел Ненчев, са:

 

Йордан Георгиев – За периода април 2021 – май 2022 той има над 50 издания на предаването “Без маски“ по радио «Алма матер» и 40 издания на нощен блок по програма «Христо Ботев» на БНР с гости хора на изкуството.

 

Даниел Димитров за отразяване на всички значими културни събития в ефира на BTV Новините.

 

Самуил Петканов за „Не!Новините“ и мисията да научи читателите да проверяват източниците на информация, на която се доверяват.

 

Светослав Тодоров за безкомпромисното качество на текстовете му, отразяващи културните тенденции не само у нас, но и по света. С вкус и усет към детайла Светослав Тодоров успява да насочи фокуса на читателя към значими културни събития.

 

Светлана Вълкова за предаването за култура „Гравитация нула“ в ефира на БНР-Радио Варна, отразяващо събития с регионален и национален характер, чиято цел е да изгражда у слушателите критерий, който стои настрана от компромисите в културната среда.

 

Тони Николов за безкомпромисното качество на текстове в изданията Портал Култура и сп. “Култура”.

 

Номинираните в категория РестАрт, с жури в състав Кремена Кунева, Краси Генова, Саня Армутлиева, са:

 

Биляна Савова за кампанията “СВЪРЗАНИ: Хиляди жерави в подкрепа на хората с МС”, която събра на едно място творбите на съвременни български артисти, вдъхновени от символа на жерава и създадени, за да подпомогнат специалния фонд “Андрей” на фондация “МС – МОГА САМ”.

Агенция 121 за „Малките свидетели на войната” – интерактивна изложба с благотворителна цел, която представя войната през очите на децата.

 

Алек Алексиев и Георги Божилов за изключително активната акция при спасяване на бежанци от Украйна, силното им участие и организиране на различни кампании за събиране на хуманитарна помощ и силната им гражданска позиция.

 

Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева за обновяване на Ритуалната зала към Родилното отделение в гр. Горна Оряховица, на която не е правен ремонт от 79-а година насам.

 

Радослава Боор за WE ARE EARTH – независим творчески проект за околната”среда и климатичните промени, представен от 15 визии на различни екологични теми.

 

Институт Лист за Bike and Culture – проект, който насочва вниманието върху културата чрез велосипедния спорт, насърчавайки хората да ползват по-често велосипеди за придвижване.

 

Калоян Радоев за проекта “Поезия за вечеря” – серия от постери, чиито приходи отиват за осигуряване на вечеря на възрастни хора в нужда.

 

Номинираните в категория АвангАрт I Дизайн и мода – с жури в състав Мария Гальова, Сандра Клинчева, Николай Пачев – можете да разгледате тук.

 

Първото издание на награда „АртАкция на годината“ се организира със съдействието на Fashion Days, ArtVent, CineLibri и издателство „Колибри“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *