Легендарният китарист и жива джаз легенда Джон Маклафлин открива 11. изд. A to JazZ

Единадесетото издание на Фестивала за градска култура A to JazZ ще се проведе от 1 до 3 юли в Южен парк“ –2.

A to JazZ се реализира с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

 

Първото голямо име от световната музикална сцена е Джон Маклафлин, който пристига с бандата си 4th Dimension. 26 години след последния си концерт в България Джон Маклафин ще открие A to JazZ като част от световното турне на музикалния му проект. Списание Rolling Stone нарежда Джон Маклафин сред 50-те най-велики китаристи на всички времена. Самият той е носител на награди Grammy и през 2018 г. за седми път е определен за “Джаз китарист на годината” от най-голямото списание за джаз в света Down Beat. Маклафин е определян като икона за много артисти от 70-те и 80-те години, включително Стив Морс, Ерик Джонсън, Майк Стърн и много други. Работил е с всички най-добри международни джаз изпълнители, без изключение.

 

“Много съм щастлив да се върна в България след толкова много време и заедно да открием A to JazZ, да видя всичките си прекрасни приятели, и разбира се, неповторимата българска публика” – споделя легендарният китарист по повод предстоящия концерт в София.

 

Тази година не просто ще имаме поредния силен джаз лайнъп с впечатляващи изпълнители на A to JazZ, но и ще преживеем едно от най-емоционалните издания на фестивала! Подготвяме промени и подобрения във фестивалния парк и цяла серия чисто нови преживявания за деца и възрастни. A to JazZ носи неповтворимия дух на джаза, на свободата и все повече се превръща във фестивал за интелигентна градска култура и забавление” – коментира Петър Димитров, директор на A to JazZ.

 

4th Dimension е проект на Джон Маклафин, с който той създава група от топ изпълнители. Музиката на 4th Dimension съчетава различни музикални влияния по уникален начин като интегрира характерните за джаза спонтанност и импровизация. Освен Джон Маклафин, част от 4th Dimension, са и Гари Хъзбанд (пиано, барабани), Етиен М’Бапе (бас), Николас Викаро (барабани). Гари Хъзбанд е изпълнител с множество таланти, който с лекота преминава от клавишни инструменти до барабани. Работил е с множество световни имена като Гари Мур, Джеф Блек и др. Французинът Никола Викаро е добре познато име на международната сцена с престижни джаз и поп колаборации от африканската и латино сцена. М’Бапе е един от най-добрите съвременни басисти, който е имал съвместни проекти с Рей Чарлс, Салиф Кейта, Джо Завинул и много други.

 

12 музикални проекта от световната джаз сцена ще чуем в програмата на A to JazZ. Освен John McLaughlin & 4th Dimension, Snarky Puppy, Ilhan Ersahin и Roosevelt Collier, участие ще вземат френският пианист Adrien Brandeis с неговия латин-джаз квартет и виртуозният тромпетист Alex Sipiagin заедно с Биг бенда на БНР.

Рут Колева, Jazzanitza и Даниела Белчева ще представят премиерно новите си албуми, а вокалните майстори от Spectrum Vocal Band ще ни въвлекат в магията на акапелното пеене. Фантастичните Trombobby x C-MO “И единствените им приятели” също ще излязат на сцената, както и младите надежди от Red Light District Project.

 

През годините на сцената на A to JazZ видяхме за първи път в България знакови имена от световната музикална сцена като Рой Харгрув, Крисчън Макбрайт, Джейкъб Колиър, Бранфорд Марсалис и много други. Със своето 11-о издание в София фестивалът вече е едно от най-големите музикални събития в региона и забележителна част от културния живот в България с рекорден брой публика от над 40 000 души годишно. Така събитието разпространява магията на джаза сред хора от всички възрасти от различни държави и допринася за оформянето на съвременния културен облик на града с нови акценти в програмата и активности всяка година.

 

www.atojazz.bg 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *