Международно изложение „Хемус 2022“

България е осъществила оръжеен износ за 177 млн. евро от началото на годината, съобщи началникът на кабинета на икономическия министър

България е осъществила оръжеен износ за 177 млн. евро от началото на годината, съобщи началникът на кабинета на икономическия министър

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Маргаритов и началникът на кабинета на икономическия министър Калоян Методиев участваха в 15-ото издание на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022“. То се провежда от 1 до 4 юни 2022 г. в Международния панаир в Пловдив, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Калоян Методиев е съобщил, че България е осъществила оръжеен износ за 177 милиона евро от началото на годината. За този период са издадени разрешителни за 504 милиона евро.

Тази година изложението „Хемус“ се провежда под мотото „Отбрана, антитероризъм и сигурност“. Главното внимание на изложителите е насочено към възможностите за участие в модернизацията на Българската армия.

В рамките на форума ще се проведат международна научна конференция, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“, заседание на Индустриалния форум, както и демонстрационни стрелби на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“.

Международното изложение „Хемус 2022“ се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията. Основен организатор е фондация „Хемус – 95“.