Министър Сандов и група ученици отбелязаха Световния ден на океаните с посещение на пречиствателната станция за отпадните води на София

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, заедно с група ученици от 4 клас на 120 ОУ „Георги Раковски“, посетиха пречиствателната станция за отпадни води в с. Кубратово. Поводът за посещението е Световният ден на океаните, който се отбелязва всяка година на 8 юни.

Министърът и учениците пътуваха заедно до пречиствателната станция. В автобуса разговаряха за опазването на околната среда и уязвимостта на нашата планета. „Всички се забавляваме с филмите, в които хората пътуват на космически кораби и прескачат от планета на планета. Това обаче е фантастика. Истината е, че имаме само една планета – един-единствен дом. Ако го поддържаме чист, Земята ще се отнася добре с нас, а ние ще се радваме на красива природа и здравословен живот. Ако не, животът ни ще става все по-труден“ – обясни Министърът.

По време на пътуването Борислав Сандов говори за разделянето на отпадъците, за преработката на хартията и пластмасата, за необходимостта да намалим отпадъците си. Министърът разказа повече за пречистването на водата, за необходимостта да я ползваме разумно и да пестим ресурси. „Най-чистата енергия е спестената енергия“ – обобщи той.

В Кубратово учениците и министър Сандов бяха посрещнати от ръководството на „Софийска вода“ АД, част от компанията Веолия. Изпълнителният директор на „Софийска вода“ АД Васил Тренев и регионалният директор на Веолия за България Франсоа Деберг, и екип от дружеството разведоха гостите и им разказаха подробно как се пречиства водата на столицата.

Пречиствателната станция в с. Кубратово е най-модерната у нас. Там отпадните води на София преминават през редица високотехнологични пречиствателни процеси. От отпадния продукт се произвежда газ метан, чрез който в когенерационна система се генерира електричество и топлина. Така станцията покрива напълно енергийните си нужди и дори произвежда допълнително електричество.

Пътят на водата от дома до Световния океан е дълъг и сложен, а колко чиста ще е водата, която отново се връща у дома, зависи от всеки един от нас. Пречистването на отпадните води е предизвикателство на много места по света, но с повече загриженост и по-добра организация отпадъкът може да се превърне в ценен ресурс.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.