Митрофанова с нота до МВнР: Ако не отмените решението за експулсиране, затваряме посолството

/КРОСС/ Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати добива застрашителни размери, които предвещават скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската федерация, което не се е случвало никога досега.

„Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те руски дипломати, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София“.

Такава нота е изпратила посланикът на РФ Елеонора Митрофанова до българското Външно министерство, научи Епицентър. бг от дипломатически източници.

Те предупреждават, че ако се стигне до такъв развой, това означава война.

Според дипломати, решението е възможно – по предложение на външния министър в оставка още днес кабинетът може да вземе подобно решение с гласуване от министрите. След което външният министър кани в МВнР руския посланик и му връчва нова нота, с която се оттегля старата.

*******

Дипломатическите отношения между България и Русия датират от 7 юли 1879 г., когато Княжество България установява дипломатически отношения с Руската империя. Те са в пауза по време на Първата световна война, тъй като двете страни са от двата различни лагера – България – от Централните сили, Русия – от Атлантата.

След Октомврийската революция са възстановени, вече със РСФСР, както се нарича руската държава. Това става през април 1918, но през септември същата година отново са прекъснати.

През 1934 г. правителството на 19-майците установява дипломатически отношения между Царство България и СССР. Десет години по-късно обаче, на 5 септември 1944 г., те ще бъдат прекъснати от СССР, когато той ще обяви война на Царство България, въпреки че то е обявило, че се включва в Антихитлеристката коалиция.

След размяна на писма на 14 и 16 август 1945 г. отношенията между Царство България и СССР са възстановени и оттогава не са прекъсвани.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *