Митът за Луната, в който е време да спрете да вярвате

Вероятно не е имало период от човешката история, в който човекът да не се е удивявал при вида на Луната.

Това е най-близкото небесно тяло до нас и е напълно логично да е обвито в мистицизъм.

Може би затова, независимо от многобройните научни открития, направени с помощта на сателити, продължават да битуват много митове.

Те до такава степен са залегнали в представите на хората, че не си даваме сметка, че могат да бъдат измислица, пише slashgear.com.

Пример за това е убеждението у мнозина, че на Луната никога не е стъпвано. Други вярват, че пълнолунието е способно да доведе хората до лудост (или да ги направи върколаци). Трети са напълно сигурни, че това небесно тяло е направено от сирене или друг млечен продукт.Един мит за Луната, който си струва да разбием на пух и прах веднъж завинаги се отнася до нейната тъмна страна.

Има ли Луната тъмна страна?

Добре познат израз е “тъмата страна на Луната”. Той се отнася до онази част от спътника, която ние никога не можем да видим от Земята.

Според НАСА, винаги виждаме една и съща страна на Луната, тъй като тя се върти около оста си (в продължение на около 27 дни) със същата скорост, с която обикаля около Земята (всеки 27.322 дни).

Поради този специален ефект, познат на науката като синхронизирана ротация, Луната изглежда като фиксирана и неподвижна на небето.

Терминът “тъмна страна” е технически неточен, тъй като другата страна на Луната се огрява в еднаква степен с тази, която винаги виждаме.

За да бъдем точни, трябва да използваме определението “далечната страна”.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *