Най-честата грешка с винетките – бъркат буквата О и нула

При корекция на сгрешена винетка да се връщат и платените компенсаторни такси. Това предвиждат промени в Закона за пътищата, които трябваше заедно с други предложения да се гледат вчера от комисията по регионална политика в Народното събрание. Заради липса на кворум обаче това не се случи.
Поправките в закона са предложение на омбудсмана Диана Ковачева, чиято институция е залята от жалби на недоволни шофьори. Хората се оплакват, че поради грешка в изписването на регистрационния номер на автомобила при закупуване на е-винетки многократно биват регистрирани от камерите на тол системата като нарушители на Закона за движение по пътищата. Водачите на такива моторни превозни средства разбират за това случайно и с голямо закъснение, след наложени голям брой глоби, едва когато са спирани от екипи на БГТОЛ. Най-драстичният случай е собственик на автомобил с регистрирани 50 нарушения в рамките на три месеца, при което е натрупана глоба от 3500 лв. Така се стига до абсурда санкциите да надвишат цената на лекия автомобил.
„Ако водачът откаже да плати компенсаторните такси, които го освобождават от административнонаказателна отговорност, предвидената глоба за движение без винетка по платената пътна мрежа за лек автомобил е 300 лв. Логично възниква въпросът – съответства ли санкцията на извършеното нарушение. Очевидно отговорът е не“, коментира омбудсманът Диана Ковачева. Според нея сгрешеното изписване на цифри в е-винетка не бива да се приравнява на умишленото шофиране без платена пътна такса.
Една от най-честите грешки при покупка на винетка е при изписването на буква О вместо цифра 0. При номер например СВ1000АК, грешката СВОООАК е в три символа и се дължи на неволно действие, очевидно няма умисъл. Друга честа неволна грешка е неизписването на символ от регистрационния номер на автомобил.
Според омбудсмана при допусната фактическа грешка в изписването на номера очевидно не е налице вина и следователно не може да бъде налагано административно наказание. Ковачева предлага наложените глоби в тези случаи да се възстановяват в срок до 5 работни дни по банков път или на каса, като от поправките в закона се възползват и заварените случаи. Предлага се още уведомяването да става по електронна поща, тъй като при закупуване на е-винетка електронната поща е задължителен реквизит при попълване на данните. Настоява и да се обмисли възможността за уведомяване и чрез SMS, тъй като АПИ е администратор на лични данни.


Бизнесът: За всички транзитни пътища да се плащат тол такси

Бизнесът предлага за всички транзитни пътища, независимо кой клас са, да се плащат тол такси, както за магистрали. Работодателите обаче настояват за запазване на сегашните тарифи на пътните такси за тежкотоварния трафик до края на годината. Това се казва в позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) по повод предложените промени в Тарифата за обхвата и таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *